Správy

Vestibul na stanici v Nitre ostáva uzavretý: Železnice plánujú komplexnú rekonštrukciu

Nitrania a cestujúci si budú musieť počkať na opravu budovy železničnej stanice v Nitre. O termíne sa vedú rokovania.

Ilustračný obrázok k článku Vestibul na stanici v Nitre ostáva uzavretý: Železnice plánujú komplexnú rekonštrukciu
41
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Budova železničnej stanice v Nitre nie je stará len navonok, ale jej najmä zvnútra. Vestibul, kde sa predávali lístky na vlak, museli pred vyše mesiacom zavrieť.

Pri kontrole statikom sa prepadla časť stropu. Lístky si odvtedy cestujúci kupujú vo vlakoch.

Prečítajte si tiež

Statický posudok

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) si dali vypracovať statický posudok stropu. „V statickom posudku je konštatované, že vo vybraných miestnostiach priečne nosné trámy stropu z drevených hranolov stratili vplyvom hniloby a červotoče únosnosť, čo spôsobilo v týchto miestnostiach havarijný stav stropnej konštrukcie,“ informovala nás Šugárová Barbora zo ŽSR.

Statik odsúhlasil využívanie západného traktu výpravnej budovy – od koľají na 1. nadzemnom podlaží (NP). Podmienkou bolo, že východný trakt, teda jedáleň, ktorá je v súčasnosti nevyužívaná a celé 2. poschodie uzavrú.

„Rovnako je možné sprístupniť západnú časť vestibulu. Nevyhnutnou podmienkou je zabezpečiť stabilitu stavebných konštrukcií všetkých uzatvorených miestností alebo ich častí na 1. NP systémovým debnením stropov,“ dodala Šugárová.

Termín opráv je neznámy

Železnice potvrdili, že vzhľadom na rozsiahle poškodenie stropnej konštrukcie plánujú komplexnú rekonštrukciu objektu. Jednou z možností je aj zaradenie obnovy budovy do plánu obnovy.

Ako uviedla Šugárová, rozsah rekonštrukcie, zdroje financovania, časový horizont realizácie sú momentálne predmetom rokovaní v rámci vedenia železníc.

„ŽSR majú záujem o rekonštrukciu objektu, ale vzhľadom k dlhodobému podfinancovaniu ŽSR, bude zaradený do investičného plánu, preto sa k termínu opráv nevieme vyjadriť,“ povedala Šugárová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

OBRAZOM: Do Nitry dorazil vlak s vodíkovým pohonom
41
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM