Správy

Po eufórii prišla realita: Nitra sa postarala o Ukrajincov, od štátu nevidela ANI CENT

Slovenským samosprávam chýbajú peniaze na integráciu ukrajinských utečencov. Nitra má financie na vykrytie leta. Čo bude po ňom, nevie.

Ilustračný obrázok k článku Po eufórii prišla realita: Nitra sa postarala o Ukrajincov, od štátu nevidela ANI CENT
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nitra patrí medzi mestá, ktoré po vypuknutí konfliktu u našich východných susedov poskytli útočisko jednej z najpočetnejších ukrajinských komunít.

Ako informoval portál euractiv.sk, Nitra ani päť mesiacov od začiatku vojny nedostala na integráciu nových obyvateľov žiadny príspevok od štátu: „Z vlastných prostriedkov vedia vykryť leto, čo bude ďalej ale nevedia."

Nastúpila krutá realita

Prišelcom nestačí iba poskytnutie ubytovania, je potrebné ich aj dostatočne začleniť do lokálnej komunity. Najbližšie sú im práve jednotlivé kraje, mestá a obce. Pomáhajú aj neziskové organizácie, ktoré na úlohu samospráv pri začleňovaní migrantov upozorňujú už niekoľko rokov.

Pomocnú ruku by mal pri takýchto projektoch podať štát, no podľa neziskoviek sa tak ani po dlhých mesiacoch nedeje a samosprávy sa na štátne financie spoľahnúť nemôžu.

„Skôr hľadajú výzvy iných organizácii. Po eufórii zo solidarity nastúpila realita, v ktorej to zostalo na ich pleciach, čo sme aj predpokladali,“ povedal ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Prečítajte si tiež

Postupne utícha potreba integrovať príval nových ľudí a nastúpiť by tam podľa euractiv.sk mala snaha o integráciu tých, ktorí na území zostávajú. Tu však nastáva problém. „Ministerstvo vnútra zatiaľ neposkytuje mechanizmus finančnej podpory integrácie určený pre samosprávy,“ cituje portál slová tlačového odboru rezortu.

Čo bude v Nitre po lete?

Najviac Ukrajincov našlo dočasné útočisko v Michalovciach. Následne je to Bratislava, Liptovský Mikuláš, Nitra a Banská Štiavnica. Práve Nitra sa snaží pomôcť napríklad jazykovými kurzami, diskusiami, workshopmi a protikrízovými stretnutiami.

Aktivity mesto financuje z rozpočtu, verejnej zbierky a zdrojov neziskových organizácií.

„Bohužiaľ, od štátu doteraz nemáme nič, žiaden príspevok,“ povedal pre euractiv.sk hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek, ktorý jedným dychom dodáva: „Máme financie na to, aby sme vykryli leto, po ňom nevieme, čo bude. Situácia sa pritom môže zhoršovať."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM