Správy

Budovu vlakovej stanice museli okamžite uzavrieť: Strop sa mohol kedykoľvek zrútiť

Statik pri kontrole objavil hnilé a červotočom poškodené drevené trámy. Hrozilo, že strop sa prepadne.

Ilustračný obrázok k článku Budovu vlakovej stanice museli okamžite uzavrieť: Strop sa mohol kedykoľvek zrútiť
13
Galéria

Vestibul budovy železničnej stanice v Nitre je uzavretý. Ako nás informovala hovorkyňa Železníc SR Ria Feik Achbergerová, podľa prvotných informácii došlo v budove k zrúteniu stropu.

„Po vysvetlení od kolegov zo železničnej stanice v Nitre sa ukázalo, že išlo o výsledok kontroly zo strany statika,“ vysvetlila hovorkyňa.

Prečítajte si tiež

Odhalené nedostatky

Prvé nedostatky odhalili zamestnanci železníc už pri komisionálnych prehliadkach BOZP, ktoré sa konali 23. mája.

„Pri obhliadke bola odkrytá časť podlahy na 2.podlaží a strop nad 1.NP vo vestibule. Vo vestibule aj v chodbe na 2.podlaží boli zjavné priehyby konštrukcie a poškodenie drevených nosných prvkov stropu. Na obhliadke bolo zhodnotené, že predmetné priehyby a stav drevených prvkov je potrebné staticky posúdiť a časť vestibulu bola uzatvorená,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Rozpadnuté na prach

Vo štvrtok, 9. júna nasledovala obhliadka za účasti prizvaného statika. Ten nechal odkryť ďalšie časti podlahy tak, aby bolo jasné konštrukčné riešenie a stav stropu.

„Pri odkrývaní jednotlivých nosných drevený trámov stropu bolo zistené, že tieto sú poškodené do takej miery, že je vážne ohrozená ich funkčnosť v systéme a hrozí kolaps stropu. Jednotlivé hranoly boli poškodené hnilobou a červotočom natoľko, že boli nesúdržné a rozpadnuté na prach,“ pokračuje hovorkyňa.

Nosný profil bol v odkrytých hranoloch nadmerne zmenšený, preto zamestnanci ŽSR, na základe vyjadrenia statika, nariadili okamžité uzatvorenie vestibulu ŽST Nitra.

Zamestnancov z dotknutých priestorov presťahovali na 2.podlažie do náhradných priestorov.

Mohlo by vás zaujímať

Dokedy bude uzavretá?

Ako dlho bude vestibul uzavretý, nie je isté. Statický posudok k predmetnej poruche časti stropu by mal byť spracovaný v termíne do 13. júna. Našťastie sa nikto nezranil.

ŽSR podľa hovorkyne hľadajú dočasné náhradné riešenia pre zabezpečenie bezpečnosti časti železničnej stanice.

„ŽSR sú financované z rozpočtu verejnej správy, ktorý dlhodobo nepokrýva ani výdaje na zabezpečenie bezpečnosti železničných tratí. Rovnako nie sme oprávnení čerpať prostriedky z európskych zdrojov. Do budúcnosti sa budeme uchádzať o možnosť financovania z komponentu 2 – obnova budov, ktoré sú plánované z Fondu obnovy, kde sú však rovnako obmedzené zdroje,“ dodala.

Pre verejnosť je aktuálne otvorená čakáreň, v časoch od 3.00 do 23.00 hodiny. Lístky sa predávajú len vo vlakoch dopravcu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM