Komunálne voľby

Veľký ROZHOVOR s kandidátmi na primátora Nitry: Aké majú PRIORITY a čo chcú ZMENIŤ?

O post primátora Nitry sa v októbrových komunálnych voľbách uchádzajú šiesti kandidáti. Všetkým boli položené rovnaké otázky. Odpovedali piati z nich.

Ilustračný obrázok k článku Veľký ROZHOVOR s kandidátmi na primátora Nitry: Aké majú PRIORITY a čo chcú ZMENIŤ?
Zdroj: Rastislav Búgel

O kreslo primátora Nitry zabojujú v októbrových voľbách okrem súčasného primátora Mareka Hattasa (Tím Kraj Nitra) ďalší piati kandidáti. Ako nezávislí kandidáti sú Štefan Štefek a Pavol Obertáš. Ďalej sú to Igor Kršiak (Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska), Dalimír Solčanský (Republika) a Erik Blaško (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), ktorý ako jediný neodpovedal na otázky TASR.

V rozsiahlom rozhovore s uchádzačmi sa dozviete aj to:

  • prečo sa rozhodli kandidovať na primátora
  • v akom stave sa podľa nich nachádza mesto
  • akým problémom Nitra čelí
  • aké sú priority ich programu a čo by chceli v meste zmeniť

Dalimír Solčanský sa chce v prípade zvolenia venovať predovšetkým podpore rodín a riešeniu tepelného hospodárstva. Rozhovor so Solčanským je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta?

Marek Hattas: „Za posledné štyri roky sa nám podarilo zrealizovať viac ako 170 projektov. K našim výsledkom patrí nová mestská hromadná doprava, kvalitnejšie služby a vyššia bezpečnosť vďaka zákazu hazardu. Takisto masívne ošetrovanie a výsadba stromov, starostlivosť o zeleň, investície do infraštruktúry, nové škôlky, investície do škôl, ale aj transparentnosť úradu. V rebríčku otvorenosti samospráv Nitra pod súčasným vedením poskočila zo 76. miesta na 16. priečku. Máme ďalších 150 rozbehnutých projektov. Kandidujem, pretože Nitra potrebuje primátora a tím, ktorý dokončí, čo začal.“

Štefan Štefek: „Vidím, ako naše mesto upadá. Počas môjho 20-ročného pôsobenia v komunálnej politike som nazbieral skúsenosti, schopnosti a manažérske zručnosti, ktoré viem zúročiť ako primátor mesta. Záleží mi na tom, aby Nitra bola mestom, ktoré sa rozvíja, aby tu bola radosť žiť. Viem, čo ľudí v Nitre trápi a viem, čo treba urobiť, aby sa život v Nitre výrazne zlepšil. Som za odbornosť, ale aj slušnosť v politike.“

Dalimír Solčanský: „Dôvodom rozhodnutia kandidovať je potreba zmeny nastavenia pri riadení Nitry.“

Igor Kršiak: „Už viac ako 20 rokov pracujem v samospráve, pôsobil som na manažérskej pozícii na Mestskom úrade v Nitre a ostatné tri roky v Trnave. Mám množstvo skúseností a odhodlanie zúročiť ich vo svojej rodnej Nitre. Chcem byť primátorom, ktorý vie nielen čo, ale aj ako to realizovať, na čo ma predurčujú moje dlhoročné skúsenosti. Nechcem byť primátor, ktorý sedí na dvoch stoličkách, nechcem byť žiadnym maskotom ani nechcem politiku starých časov. Som človek, ktorý vie deň po voľbách začať "makať“ pre Nitru a viem prinášať do riadenia moderné prístupy. Kandidujem ako občiansky kandidát, ktorý oslovil celé spektrum demokratických strán na Slovensku a získal širokú podporu tak ľavicových, pravicových, propodnikateľských strán, ale aj strán postavených na manažérskych princípoch. Verím však, že oslovím aj voličov strán, ktoré mi vyjadrili sympatiu, ale nie sú súčasťou koalície. Nie som a nebudem členom žiadnej politickej strany."

Pavol Obertáš: „Ako poslanec mestského zastupiteľstva vnímam nedostatočnú komunikáciu vedenia mesta a zanedbané riešenie kľúčových otázok. Primátor má slúžiť v prvom rade všetkým občanom, a nie vybraným skupinám ľudí. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodol vstúpiť do predvolebného bo­ja.“

Na nasledujúcej strane sa dočítate aj to, v akom stave sa podľa kandidátov nachádza mesto a aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímajú.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM