Lucia Lauková Správy

V Nitre civilné sobáše zatiaľ neobnovia: Mnohí si svadbu preložili na budúci rok

Niektoré samosprávy obnovili civilné sobáše za prísnych bezpečnostných opatrení. Nitrianska radnica takýto krok zatiaľ neprijala.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre civilné sobáše zatiaľ neobnovia: Mnohí si svadbu preložili na budúci rok
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

K povoleniu civilných sobášov, pri dodržaní všetkých platných protipandemických opatrení, pristúpilo najnovšie mesto Topoľčany. Počet osôb prítomných na obrade však obmedzili na 4.

Opraty povolili aj susednom Česku, kde sa budú môcť konať svadby s účasťou do desať ľudí.

V Nitre sa zatiaľ pravidlá pre snúbencov nezmenili. „My sme zatiaľ sobáše neobnovili. Pri momentálnych prísnych bezpečnostných opatreniach na celoštátnej úrovni sú podľa nás sobáše v krajskom meste stále veľkým rizikom,“ povedal Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

„Len príklad, ktorý to ilustruje, 2. mája je u nás na Mestskom úrade v Nitre nahlásených osem sobášov, ak by sme ich povolili a na každý by prišiel napríklad minimálny počet svadobných hostí 10, ako sa to bude robiť napríklad v ČR, tak by sme matrikárku a sobášiaceho vystavili v jediný deň stretnutiu s takmer 100 ľuďmi v uzavretej miestnosti,“ vysvetľuje hovorca mesta.

Počkajú aj rok

„Preto k sobášom momentálne nepristupujeme, ale samozrejme veríme, že s tým, ako sa pandémia bude dostávať pod kontrolu, sa postupne uvoľnia aj pravidlá pre sobášenie,“ dodáva hovorca.

Snúbenci sa už situácii prispôsobili a svadby si prekladajú na nový termín. Mnohí z nich sa rozhodli počkať na svoj veľký deň do budúceho roka a rezervujú si termíny na máj a jún 2021. V máji bolo v Nitre naplánovaných 22 civilných sobášov.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM