Lucia Lauková Správy Samospráva

V Nitre by mohli pribudnúť cyklogaráže: Mesto požiada o dotáciu

Na výstavbu cyklogaráží by mesto mohlo získať maximálnu podporu dvestotisíc eur. Radnica už má vytipované lokality.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre by mohli pribudnúť cyklogaráže: Mesto požiada o dotáciu
Zdroj: Dnes24.sk

Radnica sa bude uchádzať o dotáciu na výstavbu cyklogaráží v Nitre. Návrhu na predloženie žiadosti o dotáciu dali zelenú poslanci na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva.

Vyhlasovateľom výzvy je Ministerstvo dopravy SR. V prípade, že mesto získa dotáciu, bude musieť projekt spolufinancovať vo výške 5 %.

Bezpečné odkladanie bicyklov

Cyklogaráže majú podľa dôvodovej správy slúžiť na bezpečné odkladanie bicyklov pod prístreškom, ktorý má byť vybavený mechanickými zámkami či inteligentnými systémami.

„Spolu môžu v rámci preddefinovanej siete komunikovať, spolupracovať, zdieľať dáta, byť zabezpečené kamerovými systémami a podobne,“ píše sa v materiáli.

„Prístrešky budú napájané z autonómneho zdroja – fotovoltaickými panelmi. Projektom sa snažíme podporiť cyklo dopravu v Nitre zabezpečením bezpečného miesta na odkladanie bicyklov,“ stojí v dôvodovej správe.

V prípade úspešnosti projektu plánuje mesto vybudovať 5 až 6 cyklogaráží.

Lokality umiestnenia

„Jednotlivé miesta osadenia cyklogaráží sú podmienené rôznymi faktormi ako sú vlastnícke práva k pozemkom, rôzne siete uložené v zemi a iné. Počet ovplyvní predpokladaná výška oprávnených nákladov, aby sa projekt za všetky cyklogaráže zmestil do sumy 200 000,– €,“ konštatuje sa v materiáli.

V materiáli mesto vytipovalo viaceré lokality, kde by mohli byť cyklogaráže umiestnené. Medzi nimi Mestský úrad v Nitre, parkovisko Nábrežie mládeže pri Chrenovskom moste, parkovisko Štúrova ulica pri kruhovom objazde, parkovisko Autobusová stanica, parkovisko pri hlavnej budove SPU v Nitre, parkovisko pri Centre športovej prípravy SPU v Nitre, parkovisko pred atletickým štadiónom TR. A. Hlinku, parkovisko na Svätourbanskej ulici pred UKF v Nitre a parkovisko na Kraskovej ulici pred UKF v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM