Aktualizované Lucia Lauková Správy

V časti Orechov dvor v Nitre sa vyskytol svrab: Problémom sú aj ploštice

Proti šíreniu svrabu hygiena zabezpečila protiepidemické opatrenie. Kvôli likvidácii ploštíc nie je vylúčené dočasné premiestnenie ľudí z bytoviek.

Ilustračný obrázok k článku V časti Orechov dvor v Nitre sa vyskytol svrab: Problémom sú aj ploštice
Zdroj: TASR

Ako nás informovala Katarína Tináková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, ochorenie na svrab v lokalite Orechov dvor bolo diagnostikované a hlásené kožným lekárom ešte v mesiaci február.

Protiepidemické opatrenia

„Išlo o sporadické ochorenie. Chorá osoba bola izolovaná a liečená. RÚVZ zabezpečil protiepidemické opatrenie na mieste (odporučil podanie liečebnej masti u ostatných zdravých rodinných kontaktov a dezinsekciu predmetov a prostredia domácnosti) v spolupráci s komunitnými pracovníkmi,“ povedala Katarína Tináková z RÚVZ v Nitre.

Na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa na túto tému ohlásil poslanec Miroslav Gut. „Čo s tým mienime robiť a ako mienime chrániť tých spolužiakov, ktorí bývajú v Krškanoch na tých uličkách, teraz to prenesú aj oni domov?“ pýta sa poslanec Gut.

Manévre na Orechovom dvore

Nie novým problémom sú ploštice v tejto lokalite. „S viceprimátorom sme sa radili o zriadení krízového štábu aj za pomoci hygieny, pretože práve ten prenos mimo Orechovho dvora, môže byť veľmi nepríjemný. Akonáhle začneme do stanov sťahovať celé bytovky a začneme ich plynovať, tak sa môže stať, že ľudia, ktorí tam nemajú trvalý pobyt nám odídu niekde inde a toto musí byť veľmi prísne organizované. Za to som to nazval, že manévre na Orechovom dvore,“ povedal primátor s tým, že o probléme vie a nepočuje o ňom prvý raz.

Ako nám potvrdila Katarína Tináková, na základe podnetu z MÚ o výskyte ploštíc na Orechovom dvore RÚVZ zaslal písomné stanovisko k vykonaniu potrebných účinných opatrení. Dezinfekčné práce by sa mali začať o šesť až osem týždňov.

Obyvateľov budú musieť vysťahovať

Podľa uzatvorených zmlúv by v lokalite malo bývať zhruba 300 ľudí, reálne ich tam žije o stovku viac. „Správca bytov, mestská spoločnosť Službyt, už dostal pokyn vysťahovať z bytov všetkých ľudí, ktorí tam sú ubytovaní načierno. Počas dezinfekcie budeme musieť vysťahovať z tejto lokality na približne päť dní všetkých obyvateľov,“ skonštatoval primátor. Pomoc s ich dočasným umiestnením ponúkol mestu okresný úrad. „My nemáme priestory, kam by sme ich mohli vysťahovať. Teoreticky by prichádzala do úvahy nejaká telocvičňa alebo kultúrny dom,“ povedal Dvonč.

Potrebné bude aj kompletné vyčistenie vonkajších priestorov. Mesto chce do čistiacich prác zapojiť aj obyvateľov tejto lokality. „Uvažujeme nad možnosťou, že by sme ľuďom, ktorí odpracujú pri upratovaní nejaké hodiny, odpustili časť dlhov voči mestu,“ povedal Dvonč.

Ochorenie v Nitrianskom kraji

Podľa slov Kataríny Tinákovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, bolo v roku 2017 hlásených v Nitrianskom kraji 479 ochorení na svrab, z toho najviac 216 v okrese Komárno, 88-krát v okrese Levice, 50-krát v okrese Nové Zámky. „V okrese Nitra sme mali hlásených 43 ochorení, 42 ochorení v okrese Zlaté Moravce a 25 ochorení v Šali,“ hovorí regionálna hygienička, Katarína Tináková.

„Z celkové ho počtu prípadov 479 sa len 23,6 % vyskytlo u osôb žijúcich v podmienkach s nízkym hygienickým štandardom. Ochorenia sú hlásené aj u veľmi čistotných ľudí,“ upresnila Katarína Tináková. Ako dodala je potrebné, aby chorá osoba bola izolovaná a liečená podľa pokynov kožného lekára. „Po začatí terapie už po 24 hod. sa človek stáva neinfekčný. Kožné príznaky ešte dlhší čas pretrvávajú. Je potrebné venovať špeciálnu pozornosť kontaminovaným predmetom ako je posteľné prádlo, šatstvo .. vykonať dezinsekciu predmetov a prostredia,“ doplnila regionálna hygienička, Katarína Tináková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM