Lucia Lauková Rôzne

Nitranske NAJ: Unikátne miesta pod Zoborom, ktoré sa len tak nevidia

Dolomitový lom v meste, či sídlisko zapísané v knihe Unesco. Pod Zoborom nájdeme niekoľko unikátov, vybrali sme niektoré z nich.

Ilustračný obrázok k článku Nitranske NAJ: Unikátne miesta pod Zoborom, ktoré sa len tak nevidia
7
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry , Dnes24.sk

Rolfesova Baňa

Lom známy ako Rolfesova baňa bol v roku 1982 vyhlásený za chránené územie, nesie názov Prírodná pamiatka Nitriansky dolomitový lom. Je raritou, že sa lom nachádza priamo medzi rodinnými domami a panelákmi. Čo zároveň, kvôli zosuvu pôdy, spôsobuje okolitým stavbám nemalé problémy. Lom sa rozprestiera na rozlohe 12 599 m2. Horniny, ktoré tvoria vrstvy v tunajšom lome, sa nazývajú ramsauské dolomity. Prívlastok „ramsauské“ uviedol do literatúry nemecký geológ Boese v roku 1895, ktorý ich opísal z lokality Ramsau v Bavorsku. Ďalšou zaujímavosťou, ktorá pútala najmä pozornosť detí bolo lietadlo, ktoré kedysi umiestnili v lome. Podľa Klubu priateľov starej Nitry, išlo o Mig15.

Chrenová I

Na ľavom brehu rieky Nitra rástlo v rokoch 1964 až 1968 sídlisko Chrenová I od architekta Michala Scheera. V roku 1958 navrhol prvý Smerný územný plán mesta a urbanistické riešenia sídliska. Ním naprojektované sídlisko Chrenová I. je zaradené do architektonicko-urbanistickej knihy UNESCO. Podieľal sa tiež na tvorbe väčších obytných súborov na Štúrovej ulici a na Predmostí. Na ploche 28,5 hektárov sa technológiou TO6B postavilo spolu 1 589 bytových jednotiek. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia bola Chrenová najväčším sídliskom Nitry a jedným z najväčších na Slovensku.

Zoborské jazierko

Jazierko vzniklo zaplavením žulového lomu. Ťažba kameňa na spevňovanie ciest a chodníkov v Nitre sa tu začala v roku 1860. Neskôr sa mal kameň dodávať aj za hranice Nitry až do Budapešti. „Nájomca Jozef Morton vyrábal zo žuly kocky, ktorými na prelome 19. a 20. storočia vydláždili časť dnešnej Štefánikovej triedy medzi križovatkou so Štúrovou ulicou po vyústenie Rázusovej ulice ako aj Špitálsku ulicu,“ píše sa na stránke mesta Nitra. Plány ťažiarom prekazila podzemná voda. Ťažbu museli zastaviť a lom zaplavila voda s hĺbkou 10 m.

Nitranske NAJ: Unikátne miesta pod Zoborom, ktoré nenájdete nikde inde
7
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM