Lucia Lauková Správy

Máte doma studňu? V Nitre vám urobia bezplatný rozbor vzorky vody

V Nitre vám bezplatne skontrolujú vzorky vody. Stačí doniesť 500 mililitrov vody zo studne v čistej plastovej fľaši.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma studňu? V Nitre vám urobia bezplatný rozbor vzorky vody
Zdroj: TASR

Nitrania budú mať po roku opäť možnosť bezplatne si dať vyšetriť vzorku vody z domových studní na celkovú tvrdosť a dusičnany. Vzorky vyšetria pracovníci laboratórií Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti počas osláv Svetového dňa vody, ktoré sa uskutočnia 22. marca tohto roka na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Kontrola vody

Na vyšetrenie je potrebné doniesť 500 mililitrov vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou, informovali pracovníci vodárenskej spoločnosti. Práve o vyšetrenie vzoriek vody z lokálnych zdrojov bol podľa ich slov v minulých ročníkoch veľký záujem.

Program podujatia

Podujatie pri príležitosti Svetového dňa vody pripravila Západoslovenská vodárenská spoločnosť a.s. v spolupráci s mestom Nitra. Určené je pre verejnosť i žiakov materských a základných škôl. Vystavená bude aj monitorovacia technika, ktorá bude sprístupnená verejnosti. Vodárenskí pracovníci budú demonštrovať opravu poruchy, napájanie potrubia, vybudovanie vodovodnej prípojky, ako aj vyčistenie kanalizácie kanalizačným vozidlom.

Súťaže pre žiakov

V spolupráci so základnými školami a osemročnými gymnáziami boli aj tento rok vyhlásené rôzne súťaže k tohtoročnej téme Svetového dňa vody. Ich cieľom je budovať a prehlbovať vzťah detí k prírode, životnému prostrediu a ochrane vodných zdrojov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM