Lucia Lauková Správy

Úspech nitrianskej študentky: Stala sa delegátkou mládeže Slovenska v OSN

Aj slovenská mládež má zastúpenie na pôde OSN. Cieľom novej delegátky je aby sa z mladých ľudí stali väčší lídri a aby sa nebáli povedať svoj názor.

Ilustračný obrázok k článku Úspech nitrianskej študentky: Stala sa delegátkou mládeže Slovenska v OSN
Zdroj: Ministerstvo školstva SR

Slovenská mládež má svoju delegátku v Organizácii spojených národov (OSN). Stala sa ňou študentka Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Petra Pauerová. Na tejto pozícii nahradila minuloročného delegáta Dominika Porvažníka. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Andrea Pivarčiová.

„Angažovanosť mládeže v globálnych otázkach je v dnešnej dobe veľmi dôležitá. Preto som po mojom nástupe do funkcie už v roku 2018 obnovila pozíciu delegáta mládeže Slovenska v rámci OSN, čiže mládežníckeho delegáta Slovenska v OSN,“ uviedla vo videu na sociálnej sieti ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Poukázala na to, že ju teší, že sú v krajine mladí ľudia, ktorí dokážu približovať globálnu agendu mládeže na Slovensku.

Odchádzajúci delegát

„Som veľmi rád, že som mal možnosť venovať sa témam, ktoré vnímam ako veľmi dôležité na Slovensku, či už ide o mediálnu gramotnosť, aby sa spoločnosť až tak veľmi nepolarizovala a dokázala fungovať na kultúrnom dialógu. Druhá vec bolo zvyšovanie povedomia o cieľoch udržateľného rozvoja,“ povedal Porvažník.

Potvrdil, že si uvedomil, že už v skorom veku môže meniť veci a prispieť k zvýšeniu povedomia o témach, ktoré sú dôležité a neriešia sa.

Bude pokračovať v začatej práci

Pauerová poznamenala, že ako novozvolená mládežnícka delegátka pre OSN by chcela pokračovať v agende, ktorú začal Dominik. „Lebo sa mi nielen veľmi páči, ako zvyšuje povedomie, ale aj to, ako sústreďuje mládež, aby sa stala aktívnejšia, čo som si zobrala aj za svoj cieľ, aby sa z mladých ľudí stali väčší lídri a aby sa nebáli povedať svoj názor. A aby to viedli v intenciách, že keď s niekým nesúhlasím, neznamená to hneď, že je to zlý názor, ale že má niekto iný a je to úplne v poriadku,“ vysvetlila.

Cieľom projektu mládežníckeho delegáta je aktívna reprezentácia slovenskej mládeže na pôde OSN, zastupovanie záujmov slovenskej mládeže na globálnej úrovni, propagácia a napĺňanie ľudských práv a šírenie povedomia o fungovaní OSN, ako aj o aktívnom občianstve a cieľoch trvalo udržateľného rozvoja medzi slovenskou mládežou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM