Lucia Lauková Kultúra

Študent SPU s cenou ministra školstva: Vyrába originálny slovenský med, ROZHOVOR

Cenu ministra školstva SR za najzaujímavejší nápad získal 23-ročný študent SPU v Nitre Matúš Krajčí. V rozhovore nám prezradil viac o svojich originálnych nápadoch.

Ilustračný obrázok k článku Študent SPU s cenou ministra školstva: Vyrába originálny slovenský med, ROZHOVOR
6
Galéria
Zdroj: Matúš Krajčí

Matúš Krajčí je 23-ročný študent Agrárneho obchodu a marketingu na Fakulte ekonomiky a manažmentu na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Pochádza z Liptovského Hrádku. Ako študent sa však nevenuje len štúdiu, svoju cestu podnikateľa si buduje už počas školy. A darí sa mu veľmi dobre. Dôkazom je aj nedávne ocenenie v súťaži Študentská podnikateľská cena 2016, kde získal cenu ministra školstva SR za najzaujímavejší nápad študenta – podnikateľa.

Akej podnikateľskej činnosti sa venuješ?

Som mladý včelár. Netypické je slovo včelár, nie to ešte mladý. V súťaži som prezentoval naše rodinné včelárske remeslo, ktoré robíme s pridanou hodnotou. Zameriavame sa na spojenie výroby unikátneho kvalitného domáceho medíku v čistej oblasti Nízkych Tatier s dizajnom produktu.

V čom sa tvoja práca odlišuje od iných včelárov?

Okrem poctivej výroby prinášame aj inovácie. A to novú značku zobrazujúcu svet včiel a našej práce. Ďalej pracujeme na vývoji modifikovanej elektronickej úľovej váhy v spolupráci s externou firmou, ktorá zaznamenáva denné medné výnosy do mobilnej aplikácie. Treťou inováciou je služba spánku na úľoch. Túto službu začíname testovať v budúcom roku a neskôr spojíme s ubytovaním v panenskej prírode Nízkych Tatier.

Kedy si sa začal venovať včelám?

Chovu včiel sa venujem už 6 rokov. Momentálne počas štúdia posúvam naše hobby včelárstvo na vyššiu úroveň, teda neskôr po škole na podnikanie zahŕňajúce prvovýrobu, ubytovanie a špecifické služby v agroturizme (spánok na úľoch). Pri rozhodnutí venovať sa tomuto smeru, ma veľmi ovplyvnilo cestovanie v Anglicku, Holandsku a Taliansku počas školy. Všímal som si malé rodinné obchody, farmy a tržnice plné života s domácimi výrobkami. Miestni ich s radosťou kupovali, lebo vedeli, že je to to najlepšie pre ich zdravie rodín. Tam vznikla túžba pozdvihnúť svet nášho domáceho výrobku a ukázať, koľko práce je za naším domácim výrobkom.

Máš v rodine včelárov?

Paradox je, že u nás nikto nikdy nevčeláril. Starký začal o 3 roky skôr. Ja som videl len jednoduchú myšlienku, a to tráviť viac času s rodinou. A bola tu túžba, tvoriť pridanú hodnotu zo Slovenska.

Ako vyzerá tvoja práca, o čo všetko sa musíš starať?

Ako sa hovorí, nie je to len med lízať. Okrem zootechniky (chovu), pasovania sa s legislatívou, ekonomiky, manažmentu procesov, musím vedieť aj držať pílku (smiech).

Z čoho sa tešíš najviac a naopak?

Mrzí ma len jedna vec, a tou je sedenie v škole (v dobrom). Objednávky prijímame minimálne rok dopredu, lebo už teraz nemáme žiadny medík. Preto, už potrebujem „zbíjať“ tie úle, rozširovať sa a potom sa tešiť z maličkostí ako sú reakcie „Nikdy mi nechutil samotný med, no ten tvoj je „topkový“. Veľmi ti držím palce!!! Lebo to, čo robíš, vidno, že robíš s láskou.“ Alebo „Matúško.. medík je výborný. Už len od teba budeme brať. Ďakujeme. Krásne Vianoce s rodinkou a šťastný Nový rok“.

Aké sú tvoje ciele?

Ciele? Aby viac ľudí mohlo nájsť náš medík na svojom stole a dať možnosť skúsiť poctivý horský agroturizmus. Na Slovensku je krásne, len to chce služby. Preto po víkendoch pracujeme, aby ste nemuseli chodiť za dobrodružstvom do zahraničia.

Študent SPU získal cenu ministra školstva SR: Vyrába originálny slovenský med!
6
Galéria
Zdroj: Matúš Krajčí
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM