Lucia Lauková Správy

Únik do divočiny? Strážca prírody sa pustil do opravy chatky v pohorí Tribeč

Lokalita je známa turistom, milovníkom prírody, ale aj fanúšikom záhad. Vedeli ste, že sa tu dá prečkať noc so strechou nad hlavou?

Ilustračný obrázok k článku Únik do divočiny? Strážca prírody sa pustil do opravy chatky v pohorí Tribeč
6
Galéria
Zdroj: Stráž prírody v Nitre

Pri ceste pod Javorovým vrchom stojí malá chatka alebo útulňa, ktorá poskytuje útočisko turistom pri dlhých túrach. Turisti ju volajú Javorinka. Žiadne luxusné vybavenie nečakajte. Nič také nie je ani potrebné. Stačí miesto na spanie, strecha nad hlavou a stôl.

Takéto vybavenie má aj spomínaná chatka pod Javorovým vrchom nad obcou Zlatno v pohorí Tribeč, ktorú zobral do parády člen Stráže prírody Peter Grman.

Chatka bola v dezolátnom stave. „Naši strážcovia vykonávajú okrem základných povinností určených zákonom aj činnosti nad ich rámec a toto je jedna z nich,“ hovorí člen Stráže prírody Anton Kušš.

Je ich viac

V pohorí Tribeč sa podľa jeho slov nachádza viacero takýchto chatiek, ale kedže väčšina nemá pána, sú v zlom stave. V rámci svojich možností sa ich snažia udržiavať členovia Stráže prírody. Všetko financujú z vlastných zdrojov.

O polohe chatiek však hovoria strážcovia neradi. Majú na to dôvod. „Pretože väčšie masy ľudí len prispievajú k ich devastácii, vznikajú pri nich automaticky ohniská a neporiadok. Ľudia si vyrývajú do vybavenia a nábytku iniciály a srdiečka,“ vymenúva člen Stráže prírody. Na toto však neslúžia.

„Sú to núdzové bivakové miesta pre odpočinok pri dlhých túrach a na to by mali predovšetkým slúžiť. Takže to berieme tak, že tí čo o tom majú vedieť to vedia, a to zatiaľ stačí,“ konštatuje Anton Kušš.

Od roku 2018 nájdeme chatku pre turistov aj na Pyramíde. Podľa Antona Kušša je využívaná asi dvakrát za mesiac. Navštevujú ju študenti, otcovia s deťmi alebo ľudia, ktorí chcú večer a skoro ráno fotografovať.

V galérii si pozrite zábery z prác na chatke pod Javorovým vrchom!

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Turistická útulňa Javorinka v pohorí Tribeč
6
Galéria
Zdroj: Stráž prírody v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM