Lucia Lauková Správy

Milujete medvedí cesnak? Tomuto miestu sa vyhnite, inak vám hrozí pokuta

Nevedomosť neospravedlňuje. Niektorých zberačov medvedieho cesnaku v chránenom území prekvapila kontrola.

Ilustračný obrázok k článku Milujete medvedí cesnak? Tomuto miestu sa vyhnite, inak vám hrozí pokuta
2
Galéria
Zdroj: TASR

Vidina chutného medvedieho cesnaku, ktorým je posiaty Chynoriansky luh, asi niektorých zaslepila natoľko, že si nevšimli tabulu s nápisom Prírodná rezervácia.

Územie je v správe Štátnej ochrany prírody Ponitrie a platí tu 4. ochranný stupeň. V hojnom počte tu rastie medvedí cesnak. Jeho zber je však zakázaný a ak vás prichytia, môže vás vyjsť aj pekne draho.

Námatková kontrola

Napriek zákazu sa podľa ochranárov každý rok nájdu zberači, ktorí zákaz nerešpektovali a medvedím cesnakom z chráneného územia si plnili tašky či košíky. Iné to nie je ani tento rok.

Pri námatkovej kontrole sa o tom presvedčili členovia Stráže prírody Ponitrie. „Každý rok aj napriek tomu, že sa to vyhlasuje v rozhlase, je to v médiách, tam ľudia chodia vo veľkých skupinách,“ potvrdil Anton Kušš zo Stráže prírody Ponitrie.

Dohovor nezaberá

Napomenutie podľa jeho skúseností nestačí. Na mieste môže stráž prírody uložiť blokovú pokutu do výšky 100 eur. „Ak nemajú doklady a peniaze, sme oprávnení obmedziť osobnú slobodu a eskortovať na najbližšie oddelenie policajného zboru,“ dodáva stráž prírody.

Mnohí sa pokúšajú vyhovoriť, že nevedeli o tom, že zbierať medvedí cesnak sa v Chynorianskom luhu nesmie.„Je zaujímavé, že nech sa načne akákoľvek téma od vírusu cez hospodárenie v lesoch až po finančný manažment v Arabských emirátoch, tak všetci všetko vedia, ale keď príde na to, že ľudia tu ste v prírodnej rezervácii, kde sa toto nemôže, tak všetci sú úplne neznalí a prekvapení, že toto nevedeli. Pričom polovica z nich prešla okolo tabule s vyznačením hranice prírodnej rezervácie,“ skonštatoval Anton Kušš zo Stráže prírody Ponitrie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Chynoriansky luh
2
Galéria
Zdroj: Jaroslav Košťál
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM