Lucia Lauková Rôzne

Tajomný Tribeč sa zmenil na rozprávkový les: Je posiaty vzácnymi kvetmi, VIDEO

Jar zmenila záhadami opradený Tribeč na čarovné miesto. Neslávne známy les rozkvitol do krásy.

Zdroj: Dnes24.sk

Tribeč láka turistov, milovníkov prírody i záhad. Kolujú o ňom strašidelné príbehy o stratených ľuďoch či záhadnej strate orientácie. Téma záhad Tribečského trojuholníka sa po románe spisovateľa Jozefa Kariku dostala až do kín.

Najstarším zaznamenaným prípadom má byť záhadné zmiznutie lesníka Štefana Šamšala, ktorý sa v roku 1929 bez stopy stratil pri obhliadke poľovného revíra.

Známe sú aj prípady manželov, ktorí sa stratili neďaleko obce Jelenec a muža, po ktorom zostalo iba odstavené auto neďaleko Skýcova.

Poblúdili však aj domáci. „Cestou domov, v miestach, ktorými som šiel naozaj veľakrát, som zrazu stratil orientáciu. Lesná cesta, po ktorej sme mali zísť k dedine, jednoducho nebola tam, kde som to očakával. Vedel som však, že stačí ísť stále dole kopcom a natrafíme na druhú, asfaltovú. To sa nám napokon podarilo, aj keď sme sa z lesa, už za úplnej tmy, vynorili na celkom inom mieste, ako som predpokladal,“ povedal Peter, ktorý vzal manželku na krátku túru pod Veľký Lysec.

Nikde inde na svete

Najväčším lákadlom lesov Tribeča však ostáva jeho príroda. Na jar tu môžete natrafiť na prekrásny pestrofarebný koberec plný kvetov. Kvitnú tu viaceré druhy rastlín, medzi nimi vzácny kosatec nízky či poniklec veľkokvetý.

Medzi najvzácnejšie patrí nenápadná bielokvitnúca rastlinka – peniažtek slovenský. „Pre vedu bola prvýkrát opísaná práve zo Zoborských vrchov, z vrchu Zobor. Je endemitom Zoborských vrchov, Slovenského krasu a priľahlých maďarských pohorí, nikde inde inde na svete ho nenájdeme,“ uvádza CHKO Ponitrie sa svojom webe.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Tribeč je posiaty vzácnymi kvetmi
9
Galéria
Zdroj: Milan Ivanič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM