Lucia Lauková Správy

Na vrchole Zobora chcú postaviť rozhľadňu: Bude najvyššie položená v pohorí Tribeč

Na samotnom vrchu Zobora by mohla stáť turistická rozhľadňa. Úrady s jej výstavbou súhlasili.

Ilustračný obrázok k článku Na vrchole Zobora chcú postaviť rozhľadňu: Bude najvyššie položená v pohorí Tribeč
3
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Za myšlienkou postaviť rozhľadňu na samotnom vrchole Zobora stojí rodák z Nitry Pavol Peťovský (44). Venuje sa horskej cyklistike a turistike. Okrem neho za projektom tiež stojí predseda združenia Stráž prírody Ponitrie Anton Kušš, ktorý je dobrovoľný strážca prírody a na Pyramíde má jeho združenie terénnu stanicu.

Pripravovaná rozhľadňa na Zobore bude najvyššie položená na území pohoria Tribeč. O rozhľadni nám v rozhovore prezradil viac Pavol Peťovský.

Ako dlho sa už zaoberáte myšlienkou postaviť na Zobore rozhľadňu?

„Prvotná myšlienka postaviť rozhľadňu na Zobore mi napadla na jeseň 2016. V lete 2017 som svoj zámer konzultoval s pánom Antonom Kuššom, dobrovoľným strážcom prírody a začal som postupne vybavovať všetky povolenia na jej výstavbu“.

Kedy začala myšlienka naberať reálne kontúry?

„V septembri 2017 sme za účasti zástupcov Okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie vykonali tvaromiestnu obhliadku na vrchu Zobor a dohodli jej umiestnenie. V roku 2018 sme sa s predsedom združenia Stráž prírody Ponitrie pánom Antonom Kuššom dohodli, že túto aktivitu zastreší práve občianske združenie. Do konca roka 2018 sme získali všetky potrebné povolenia od CHKO Ponitrie, od Odboru starostlivosti o životné prostredie, Pozemkového a lesného odboru OU Nitra, vlastníka pozemku Nitrianske biskupstvo a samozrejme aj Stavebného úradu“.

Nebol problém s povoleniami?

„Vybavovanie povolení bolo zdĺhavé, náročné, ale všetky orgány si svoju prácu vykonali svedomite, boli ústretoví. Napriek dlhšiemu času vybavovania povolení sme radi, že sa táto prvá etapa úspešne vydarila. S ústretovosťou sme sa stretli aj na Biskupskom úrade, ktorý umožnil užívať pozemok pod rozhľadňou bezplatne“.

Kde bude presne stáť a z čoho bude vyrobená?

„Rozhľadňa bude stáť na samotnom vrchu Zobor (587 m.n.m.). Rozhľadňa bude oceľová pozinkovaná konštrukcia opatrená náterom s výškou cca 6 metrov. Schody aj pochôdzna plocha rozhľadne budú z oceľových roštov“.

Aký z nej bude výhľad?

„Turisti a návštevníci Zobora sa môžu tešiť na krásny panoramatický kruhový výhľad. Z tejto rozhľadne bude vidno obe naše atómové elektrárne, veterné elektrárne v Rakúsku, ďalej Karpaty (Bratislavský hrad, Kamzík), Považský Inovec, Strážovské vrchy, Malú a Veľkú Fatru, Tribeč, Vtáčnik a tiež Štiavnické vrchy. Pri dobrej viditeľnosti bude možné ďalekohľadom vidieť Ostrihomskú baziliku a Rakúske Alpy. A uvidíme, aký pohľad nás pri dobrej viditeľnosti prekvapí a poteší“.

Bude niečím rozhľadňa špecifická?

„Rozhľadňa bude bez strechy. Špecifikom by malo byť to, že rozhľadňa nemá byť megalomanským projektom, nemá byť v prostredí dominantná a boli by sme radi, keby bola jej stavba financovaná len regionálnymi firmami resp. spoločnosťami“.

V akom štádiu je projekt aktuálne a kedy by mohla rozhľadňa slúžiť turistom?

„V súčasnosti dávame dokopy peniaze. Oslovili sme viaceré nitrianske firmy a časť peňazí už máme dohodnutú. Táto druhá etapa zbierania peňazí je náročnejšia ako sme predpokladali, ale nevzdávame sa. Rozhľadňu by sme chceli postaviť do konca roka a potešiť tak všetkých Nitrančanov nádherným výhľadom.“

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

V galérii si môžete pozrieť ako bude rozhľadňa vyzerať aj to, kde bude umiestnená!

Rozhľadňa Zobor
3
Galéria
Zdroj: Pavol Peťovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM