Lucia Lauková Správy

Tabáň zarovnajú: Archeologické nálezy nájdené na stavenisku publikovať nebudú

Umelo vytvorený kopec Tabáň v centre mesta pripravujú na výstavbu. Pred jej začatím stavenisko zrovnajú s okolitým terénom.

Ilustračný obrázok k článku Tabáň zarovnajú: Archeologické nálezy nájdené na stavenisku publikovať nebudú
Zdroj: Dnes24.sk

Tabáň pripravujú na výstavbu polyfunkčnej budovy so 7 nadzemnými a 2 podzemnými podlažiami. V budove bude 258 bytov a apartmánov.

Kopec odstránia

Pozemok musia pred výstavbou zrovnať na úroveň okolitých ciest. „Na Tabáni prebieha zarovnávanie pozemku po úroveň okolitých ciest a chodníkov a prípravné práce k zahájeniu stavby. Takisto sprístupňujeme poslednú časť pozemku (studňu) na archeologické doskúmanie,“ prezradila Renáta Domčeková zo spoločnosti Proxenta, ktorá už zahájila predpredaj bytov a obchodných priestorov.

Archeologické nálezy

Archeologický výskum na lokalite sa začal ešte v marci 2017. Ako vtedy informoval archeológ Róbert Daňo "sám investor má záujem čokoľvek využiteľné z archeologického výskumu využiť vrámci budovy, či už v interiéry, napríklad aj ako fototapety,“ povedal vlani archeológ Daňo.

„Žiadne archeologické nálezy hodné publikovania sa nenašli,“ uviedla Renáta Domčeková zo spoločnosti Proxenta.

Históriu lokality bude predsa len niečo pripomínať. Ako prezradila Renáta Domčeková, kamenná dlažba, ktorá povedie cez vnútorné átrium naznačí situovanie pôvodnej Hornotabánskej ulice, ktorá v minulosti viedla naprieč pozemkom. Dodala, že rístup do átria bude z verejných komunikácií Piaristická a Palánok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM