Lucia Lauková Správy

Na Tabáni prebieha archeologický výskum: Môže odhaliť aj mestské opevnenie

Svah oproti súdu, známy ako Tabáň, už dlhšiu dobu púta pozornosť verejnosti. Plánuje sa tu výstavba, no zatiaľ prebieha archeologický výskum.

Ilustračný obrázok k článku Na Tabáni prebieha archeologický výskum: Môže odhaliť aj mestské opevnenie
3
Galéria

Archeologický výskum lokality zvanej Tabáň, oproti Okresnému súdu v Nitre, realizuje nitrianska spoločnosť Pamarch. Ako nám prezradil archeológ Róbert Daňo, s výskumom začali presne 6. marca. „Momentálne sa pohybujeme na úrovni pôvodnej zástavby, ktorá bola asanovaná v 60. až 70. rokoch 20. storočia, čiže ešte také extra výsledky nemáme,“ povedal archeológ Daňo.

Nie je vydané stavebné povolenie

Ako nás informoval archeológ Róbert Daňo, investor zatiaľ stavať nemôže, pretože je ešte je len vo fáze konania o územnom rozhodnutí. Teda ešte nie je vydané ani stavebné povolenie na stavbu. „Čaká sa ako dopadne výskum. Architekti čakajú na naše výsledky, aby ich prípadne vedeli nejako skomponovať potom do tej budovy,“ prezradil Daňo.

Investor chce zachovať históriu

Ako prezradil Róbert Daňo, v budove, ktorá vznikne na kopci Tabáň, by mohli byť zachované historické prvky. „Sám investor má záujem čokoľvek využiteľné z archeologického výskumu využiť vrámci budovy, či už v interiéry, napríklad aj ako fototapety,“ vysvetlil archeológ Daňo.

Ako dodal, s prácami budú pokračovať až na vápenné bralo.„Prevažná väčšina nálezov bude 18. až 19. storočie. Tá zástavba, tu vznikla v období baroka a pretrváva až do 20. storočia s nejakými úpravami,“ povedal o predpokladaných výsledkoch výskumu Róbert Daňo.

Môžu odhaliť mestské opevnenie

Ako ďalej uviedol, archeológovia už majú v historických dlažbách čiastočne začistenú bývalú Hornotabánsku ulicu. Otázne je, ako ďaleko sa až do histórie tejto zaujímavej lokality dostanú. Veľkým úspechom by bolo zachytiť mestské opevnenie. „Tie staršie veci sú otázne, pretože v tom 18. storočí tu pomerne výrazne poupratovali, pred tým než začali výstavbu novej mestskej štvrte, takže len také torzovité nálezy. Možno sa nám podarí v tom rohu ako je svetelná križovatka, juhozápadným smerom, to znamená hlbšie do Štúrovej ulice, zachytiť mestské opevnenie,“ hovorí Róbert Daňo.

Ako dodáva väčšina mestského opevnenia bola odstránená bez výskumu, vrámci spomínaných asanačných a stavebných prác, ktoré tu prebiehali v 20. storočí. Róbert Daňo predbežne odhaduje, že výskum potrvá do júna tohto roka.

Na Tabáni prebieha archeologický výskum: Potrvá do júna tohto roka
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM