Lucia Lauková Správy Samospráva

S dostavbou kúpaliska chce mesto začať na jeseň budúci rok: Hľadať bude partnera

Víťazný návrh architektonickej súťaže na dostavbu letného kúpaliska už poznáme. V rozpočte však na takúto investíciu peniaze chýbajú.

Ilustračný obrázok k článku S dostavbou kúpaliska chce mesto začať na jeseň budúci rok: Hľadať bude partnera
Zdroj: sutaznitra.sk

Investície v rozsahu od vyše 13 po takmer 17 miliónov eur by si vyžiadala dostavba nitrianskeho letného kúpaliska podľa návrhu, ktorý vyhral architektonickú súťaž vypísanú mestom Nitra. Do prvého kola prišlo 12 návrhov a v druhom kole porota vyberala z ôsmich.

Štyri varianty

Napokon zvíťazil návrh z dielne siedmich architektov, ktorí na ňom spolupracovali aj s odborníkmi z oblasti energetiky, investícií a prevádzky kúpaliska. Tí vo svojom projekte počítajú so štyrmi variantmi dostavby súčasného letného kúpaliska na športový a oddychový areál s celoročnou prevádzkou. Odhadované náklady pri najlacnejšej verzii by aj s DPH dosiahli sumu takmer 13,5 milióna eur, pri najdrahšej alternatíve by sa vyšplhali na vyše 16,8 milióna eur.

Víťazný návrh

Víťazný architektonický návrh počíta s vybudovaním nového vstupného priestoru do kúpaliska v severnej časti jeho areálu a tiež s vybudovaním lepšej dopravnej infraštruktúry a niekoľkých desiatok nových parkovacích miest. V dvoch nadzemných podlažiach vstupnej budovy sa má nachádzať bazénová hala s plaveckým, výukovým, oddychovým a relaxačným bazénom s atrakciami.

Wellness a reštaurácia

Súčasťou budovy bude aj wellness a reštauračné zariadenia. S areálom kúpaliska bude budova prepojená výplavovým bazénom a oddychovými schodmi, ktoré budú slúžiť aj na slnenie a relax. Prepojenie vstupného objektu a vonkajšieho priestoru bude riešené aj nadzemnými pergolami, ktoré budú poskytovať tieň a zároveň na ich nadzemnom podlaží bude aj priestor na umiestnenie ležadiel na opaľovanie. Športoviská, ktoré sú dnes v ohradenom areáli kúpaliska, majú byť podľa návrhu otvorené pre verejnosť a budú voľne nadväzovať na mestský park a hrádzu rieky Nitra.

Ostalo len pri projektoch

V Nitre sa hovorí o dobudovaní letného kúpaliska na celoročné už niekoľko rokov, doteraz však vždy zostalo iba pri projektoch. Záujem o investovanie do projektu pred časom prejavil aj súkromný investor. Spoločnosť COS – Československá obchodní, s.r.o., priniesla svoj architektonický návrh a chcela ho s mestom aj zrealizovať v rámci verejno-súkromného partnerstva. Nitrianske zastupiteľstvo však túto spoluprácu v roku 2015 neodsúhlasilo a mesto sa rozhodlo ísť do projektu iba vlastnými silami.

Podmienky pre zhotoviteľa

„V súčasnosti sme teda v takom štádiu, že cez architektonickú súťaž máme za sebou obstaranie na tvorcu projektovej dokumentácie. Dnes rokujeme o tom, aby nám čo najskôr dali dokumenty pre územné rozhodnutie. Pokiaľ toto bude, tak urobíme všetko pre to, aby sme si pripravili príslušné podklady a dali schváliť do zastupiteľstva podmienky pre zhotoviteľa stavby,“ vysvetlil primátor Jozef Dvonč.

Chýbajú peniaze

Zároveň však zdôraznil, že je veľmi ťažké odhadnúť termín, v ktorom by mohlo k prestavbe nitrianskeho kúpaliska reálne prísť. Ako pripomenul, mesto momentálne v rozpočte peniaze na takýto projekt nemá. „Určite nie sme v kondícii, aby sme mohli dnes povedať, že ideme zaplatiť za výstavbu areálu kúpaliska 13 miliónov eur. Máme iné vážne veci, ktoré potrebujeme ešte riešiť aj v tomto, aj v budúcom roku. Ale robíme všetko pre to, aby sme našli ľudí, ktorí by boli ochotní ísť do projektu s mestom na princípe partnerstva. Čiže 50-percentný podiel z investície by bol na meste a zvyšných 50 percent budú zabezpečovať nejakí súkromní investori,“ vysvetlil Dvonč.

Možnosti financovania

Peniaze na investičné náklady by podľa jeho slov mohla radnica získať z viacerých zdrojov. Okrem vyčlenenia financií v mestskom rozpočte by to mohli byť aj peniaze z predaja prebytočného majetku. „Vieme napríklad predať nejaké nehnuteľnosti, vrátane dnešného Mestského kúpeľa, ktorý môže byť základ toho financovania. Viem si predstaviť úver a môžeme hľadať aj iné možnosti. Podľa mňa však môžeme počítať, že začiatok výstavby by mohol byť najskôr, zdôrazňujem najskôr, september alebo október budúceho roku,“ dodal Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM