Lucia Lauková Správy

Kúpalisko s celoročným využitím v Nitre: Vyrásť by mohlo v roku 2018

Nitra by mohla mať kúpalisko s celoročným využitím už v roku 2018. Za víťazným návrhom dostavby areálu stojí skupina mladých architektov.

Ilustračný obrázok k článku Kúpalisko s celoročným využitím v Nitre: Vyrásť by mohlo v roku 2018
Zdroj: sutaznitra.sk

Do architektonickej súťaže na dostavbu areálu letného kúpaliska v Nitre s celoročným využitím sa zapojilo 12 návrhov. O víťazovi rozhodla odborná porota. Súťaž vyhlásilo mesto Nitra 25. apríla.

Za víťazným návrhom stojí skupina siedmych mladých architektov. Za prvé miesto získali od mesta odmenu 6-tisíc eur. Finančne mesto ohodnotilo aj ďalšie 4 návrhy. „Všetky návrhy boli zaujímavé a pomohli kvalite súťaže. Teraz nasledujú ďalšie etapy dokumentácie pre stavebné konanie, musíme urobiť rokovacie konanie s víťazom. Teším sa na to, pretože Nitra takéto zariadenie potrebuje. Verím tomu, že poslanci to podporia,“ povedal primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Dostavba v roku 2018

Súťažné návrhy vrátane víťazného projektu budú do 7. októbra vystavené vo vestibule Mestského úradu v Nitre. Vedenie mesta sa podľa slov Jozefa Dvonča s autormi víťazného návrhu stretne na rokovacom konaní vo štvrtok 29. septembra. „Predpokladám, že stavebná príprava by mohla trvať približne 8 mesiacov. Možno budúca sezóna prebehne ešte v takom režime ako je, ale hneď po jej skončení to znamená v strede alebo koncom augusta by sme začali s výstavbou. Možno rok 2018 by bol ten rok kedy by sme to mohli odovzdať,“ uviedol primátor Jozef Dvonč.

Úver primátor vylúčil

O tom ako bude výstavba kúpaliska s celoročnou prevádzkou financovaná zatiaľ rozhodnuté nie je. Isté je, že si bude vyžadovať sumu niekoľko miliónov eur. „Jedna z možností je odpredaj budovy. Nevylučujem ani to, že by k mestu pristúpili súkromní investori, prípadne niektoré naše spoločnosti. Nepredpokladám, že by sme úverovo ďalej zaťažovali mesto, toto vylučujem. Ale vytvorenie nejakej samostatnej spoločnosti so vstupom investora, to by som videl ako reálnu šancu. Na realizáciu treba dať celkovo dohromady zhruba 10 miliónov eur,“ dodal Jozef Dvonč.

Wellness aj kryté bazény

Na to, ako bude vyzerať kúpalisko v novom šate sme sa spýtali jedného z autorov víťazného návrhu. „Po novom to kúpalisko bude vyzerať najmä tak, že tam pribudne budova, v ktorej budú kryté bazény, wellness, a umožní to celoročné fungovanie kúpaliska. Podstatná vec, ktorá sa zmení je vstup do areálu“ prezradil spoluautor víťazného návrhu, Marián Stanislav

Autori zaujímavo riešia aj areál kúpaliska. Zmenám neušiel hlavný vstup. „V návrhu sa objavujú exteriérové schodiská, ktoré prepájajú nielen vizuálne ale aj účelne budovu plavárne s exteriérom. Nosným prvkom je pergola, ktorá uzatvára areál vnútorného kúpaliska, do ktorého sú skryté rôzne prevádzky, ako bufety či šatne. V návrhu sme vytvorili aj priestor pre tobogany,“ povedal jeden z autorov víťazného návrhu Martin Hudec.

Kúpalisko s celoročným využitím v Nitre: Vyrásť by mohlo v roku 2018
6
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM