Lucia Lauková Správy Samospráva

Rodičia doplatia na obedy zadarmo: Nitra zvýšila poplatky v školách

Rodičia budú musieť po novom do nitrianskych škôl za svoje deti platiť viac. Hlbšie do vrecka musia siahnuť najmä rodičia bez trvalého pobytu v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia doplatia na obedy zadarmo: Nitra zvýšila poplatky v školách
Zdroj: TASR

V Nitre sa budú od septembra zvyšovať poplatky v školských a stravovacích zariadeniach mesta. Poslanci schválili na júnovom zasadnutí dodatok všeobecne záväzného nariadenia. Zmeny sa týkajú aj poplatkov za stravovanie. „Obedy zadarmo v skutočnosti znamenajú to, že rodičia budú na svoje deti platiť 5 alebo 7 eur. V konečnom dôsledku na toho jedného stravníka to vychádza asi o 17 eur menej ako doteraz,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Avšak s tým, že bude mesto vydávať obedy oveľa väčšiemu počtu žiakov sú spojené aj ďalšie náklady, na ktoré sa budú musieť poskladať aj rodičia. „My sme to dali do položky režijné náklady, ktoré sme zvýšili z 1 eura na 5 eur. Robia to tak aj iné samosprávy. Myslíme si, že je to úplne normálny krok. My potrebujeme dofinancovať aj kuchyne,“ hovorí primátor Marek Hattas.

Podľa vedúcej odboru školstva Márie Orságovej sa položka, ktorú musí mesto dofinancovať na žiaka materskej školy za rok 2018, navýšila na 650 eur na dieťa.

Podľa primátora Mareka Hattasa je školstvo podfinancované. „Na začiatku sme do toho školstva naliali oveľa väčší balík peňazí, ako bolo zvykom, no stále to nestačí. Preto potrebujeme aj aby sa rodičia viacej zapájali do financovania školstva,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Zvyšovanie poplatkov

Najviac rodičia doplatia na žiakov v materských školách. „Čo sa týka škôlok, tam ten poplatok pre obyvateľa s trvalým pobytom v Nitre je 20 eur a poplatok pre človeka, ktorý nemá trvalý pobyt, na to dieťa je 65 eur,“ hovorí primátor. Podľa jeho slov mesto týmto pokračuje v politike zvýhodňovania obyvateľov Nitry. „Aj toto sú také opatrenia aby tu ľudia mali trvalý pobyt,“ dodáva Marek Hattas.

Meniť sa nebudú poplatky za deti do 3 rokov, kde ostáva cena 50 eur. Viac budú rodičia platiť pri deťoch od 3 rokov, z pôvodných 14 eur na 20 eur za mesiac. Najviac sa zmeny dotknú škôlkarov mimo Nitry. Na jedno dieťa budú musieť rodičia bez trvalého pobytu v Nitre zaplatiť mesačne 65 eur. Poslanci schválili aj tzv. zábezpeku na stravu vo výške 30 eur pre všetkých predškolákov. Tá sa bude platiť len raz za rok. Na konci školského roka bude zvyšok zábezpeky vrátený.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM