Lucia Lauková Správy Samospráva

Riešenie občianskych podnetov: Nitra medzi TOP 10 najlepšími samosprávami

Zlaté vedro za riešenie podnetov od občanov sa tento rok nitrianskej radnici neušlo. Skončila však medzi 10 najlepšími samosprávami.

Ilustračný obrázok k článku Riešenie občianskych podnetov: Nitra medzi TOP 10 najlepšími samosprávami
Zdroj: Dnes24.sk

Portál Odkazprestaros­tu.sk, na ktorom môžu občania nahlasovať problémy vo svojom okolí, odovzdal ocenenie Zlaté vedro ôsmim samosprávam. Získali ho za minuloročné najlepšie výsledky v riešení podnetov a komunikáciu s občanmi. Pri hodnotení sa samosprávy delili aj podľa veľkosti.

Dve zlaté vedrá pre Trnavu

Zlaté vedro za riešenie podnetov občanov, ale aj za komunikáciu s nimi získalo mesto Trnava. Trnavský magistrát vlani vyriešil 593 podnetov. Na druhom mieste sa umiestnila mestská časť Bratislava – Rača a na treťom Levice. Medzi samosprávami s menej ako 20 000 obyvateľmi obsadilo najvyššiu priečku mesto Senec s 134 vyriešenými podnetmi. Druhé miesto získalo mesto Púchov, nasledované Malackami.

Nitra v top 10

Nitre sa síce ocenenie neušlo, ale skončila na 10. mieste spomedzi 40 hodnotených subjektov. V roku 2018 dostala nitrianska radnica 151 podnetov, z ktorých sa jej podarilo vyriešiť 83. Ostatných podnety ostali neriešené (51), uzavreté (6) alebo sú v riešení (11).

Tisícky podnetov

Samosprávy majú čo robiť. Podľa Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), bolo v roku 2018 podaných spolu 11 849 podnetov a samosprávy z nich zatiaľ úspešne vyriešili 4 738, t.j. 40 %. „Okrem nich je 4 847 podnetov je ešte v procese riešenia a ďalšie stále čakajú na odpoveď,“ uvádza sa na stránke inštitútu.

Najviac užívateľov podáva podnety súvisiace s chodníkmi a cestami. V roku 2018 bolo podľa SGI v tejto kategórii nahlásených 2805 podnetov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM