Lucia Lauková Správy Samospráva

Prílev cudzincov i neprispôsobivých občanov: Obyvatelia Krškán spísali petíciu

Pod petíciu sa podpísalo vyše tisíc obyvateľov nitrianskej mestskej časti Krškany. Radnicu upozorňujú na neúnosný stav v ich mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Prílev cudzincov i neprispôsobivých občanov: Obyvatelia Krškán spísali petíciu
Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako tisíc obyvateľov nitrianskej mestskej časti Krškany podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú riešenie ich ťažkostí nielen s neprispôsobivými občanmi, s kriminalitou, rastom drogovej závislosti, ale aj s narastajúcimi dopravnými problémami. „Trápime sa neustále sa zhoršujúcimi životnými podmienkami. Pred 15 rokmi sa náš život začal zhoršovať, až dospel do dnešného neúnosného stavu,“ uviedla jedna z iniciátoriek petície Jana Tóthová.

Nárast dopravy

Organizátori už petíciu odovzdali na mestskom úrade a so svojimi požiadavkami predstúpili aj pred mestských poslancov. Vyzvali ich na urýchlené riešenie viacerých problémov. Jedným z nich je prudký nárast tranzitnej a nákladnej dopravy cez Krškany, ktoré ležia na hlavnom ťahu Komárno-Nové Zámky-Nitra-Topoľčany.

„Kvôli neúnosnému zaťaženiu cesty I/64, ktorá prechádza našou mestskou časťou, žiadame mestské orgány, aby vyvíjali aktívny tlak na vládu SR, aby bezodkladne začala výstavbu dlho plánovanej novej cesty,“ vyzvala kompetentných Tóthová.

Signatári petície žiadajú mesto aj o zvýšenie preventívnych aktivít, ktoré by mali zastaviť rast drogových závislostí a kriminality. Zároveň upozorňujú na stále sa zvyšujúci počet neprispôsobivých občanov a nekontrolovaný prílev zahraničných robotníkov. Súčasťou požiadaviek je aj zrušenie miestnej základnej školy a jej prebudovanie na zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.

V jednom dvore 70 ľudí

Mestskí poslanci i vedenie radnice vyslovili petícii podporu. „Som rád, že táto iniciatíva vznikla. V Krškanoch máme veľký problém s koncentráciou sociálne slabších obyvateľov,“ povedal poslanec za túto mestskú časť Miroslav Gut. Jeho slová potvrdila aj Tóthová, podľa ktorej je koncentrácia sociálne slabších a neprispôsobivých obyvateľov predovšetkým na Dvorčianskej a Roľníckej ulici. „Napríklad na Roľníckej ulici žije v jednom dvore 70 takýchto ľudí. Kvôli neustálym krádežiam a aj fyzickým útokom sme tu mali viac ako mesiac zatvorené potraviny,“ pripomenula Tóthová.

Obyvateľom časti Krškany sa za ich iniciatívu poďakoval aj poslanec Pavel Varga, ktorý pripomenul, že podobné problémy sú aj v časti Dražovce. „Všetci sme za tento stav zodpovední, tlačíme pred sebou guľu, ktorá nás zavalí. Prestaňme konečne ubližovať Rómom, ktorých sme odnaučili pracovať, odnaučili sme ich vzdelávať sa,“ skonštatoval.

Mesto chystá opatrenia

Podľa slov primátora Mareka Hattasa vedenie radnice vníma situáciu v okrajových častiach mesta veľmi vážne. „Nemôžeme však pripravovať krátkodobé riešenia, ale dlhodobé kroky a problémy riešiť postupne,“ pripomenul primátor. Magistrát už pripravuje projekt komunitných centier, ktoré by mali pomáhať sociálne vylúčeným skupinám obyvateľov práve v Krškanoch a Dražovciach. Mesto okrem toho zriadilo pracovnú pozíciu ambasádora pre problémové komunity a momentálne hľadá človeka, ktorý by túto funkciu vykonával. „Táto téma v meste silne rezonuje a my sme určite na strane občanov. Je to však veľmi komplikovaný súbor problémov, v ktorom suplujeme štát,“ skonštatoval prednosta mestského úradu Ján Odzgan.

Podľa viacerých mestských poslancov má samospráva pri riešení s problémovými občanmi zviazané ruky. „Chýba nám legislatíva. Ak nezaberie štát, tak nevieme účinne konať,“ uviedol poslanec Štefan Štefek. „Bez legislatívy sa dajú ťažko hľadať riešenia, určite treba začať s výchovou detí na školách a v komunitných centrách,“ doplnila poslankyňa Marta Rácová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM