Lucia Lauková Kultúra

Región Nitry ovládlo vinobranie: TIPY na tradičné akcie, kde víno tečie potokom

September je mesiac mladého vína, burčiaku a jarmokov. Tradičné podujatia si budete môcť dosýta vychutnať už tento víkend v nitrianskom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Región Nitry ovládlo vinobranie: TIPY na tradičné akcie, kde víno tečie potokom
Zdroj: TASR

Stretnutie rodákov na Zálužskom vinobraní

8. septembra, Areál športového klubu vo Veľkom Záluží

Na svoje si prídu milovníci dobrého vína či mladého vína – burčiaku, všakovakých mäsitých i sladkých dobrôt s opojnými vôňami. Zálužské vinobranie je spojené so stretnutím súčasných obyvateľov s rodákmi, ktorí žijú v iných obciach a mestách.

Program vinobrania sa začne o 14.00 hodine. Tešiť sa môžete na dychovú hudbu, spevácky a folklórne súbory. Spievať sa bude aj po 18.00 hodine. Od 20.00 do rána bude pokračovať Zálužská zábava s hudobnými skupinami A-Z štýl zo Šurian, Country song z Veľkého Zálužia a Robinson Crusoe z Nitry.

Vinobranie a Družstevný deň v Mojmírovciach

7. až 9. septembra, múzeum a námestie v Mojmírovciach

V Mojmírovciach oslavujú cez víkend Dni obce, ktoré sú spojené s vinobraním. Pripravený je pestrý program. V piatok 7. septembra bude o 19.00 hodine znieť ľudová hudba, ktorú o hodinu vystrieda Collegium kvartet, ktorý zahrá skladby z obdobia baroka a klasicizmu. V sobotu začne zábava už o 14.00 hodine vystúpením skupiny Žochári. Živá hudba bude hrať až do večera. O 19.00 vystúpia Ľubo Virág, Sisa Sklovská a aj Petr Kotvald. Večer zakončí hudobná skupina Exil. V nedeľu sa bude o v Kostole sv. Ladislava konať o 10.30 slávnostná sv. omša.

Na námestí nebude chýbať trhové mestečko, jedlo, burčiak a víno. Bude sa aj na čo pozerať. Miestny Veteran car klub tu bude vystavovať svoje historické vozidlá.

Folklórne slávnosti, Vinobranie, Festival tradičných remesiel a chutí

8. septembra, centrum obce Topoľčianky

V sobotu budú Topoľčianky oslavovať 725. výročie prvej písomnej zmienky o obci. Pripravený bude festival tradičných remesiel a chutí, množstvo hudobných vystúpení. Návštevníkov poteší o 11.00 vystúpenie Sokoliara Tomáša, o 13.30 bude prechádzať od zámku Topoľčianky do centra obce alegorický sprievod. Živá hudba bude znieť až do večera. Návštevníci sú vítaní v dobovom oblečení, krojoch.

14. Podzoborské vinobranie

9. septembra o 14.00 hod, Mestský park v Nitre na Sihoti

Tradičné Podzoborské vinobranie nebude chýbať ani tento rok. Ako je zvykom, program sa začne o 14.00 sprievodom a požehnaním plodov zeme. Nasledovať bude slávnostné otvorenie a príhovory. O dobrú náladu sa postarajú spevácke a folklórne súbory z Nitry a okolia. O 17.30 zahrá do tanca E.G.O. group Nitra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM