Lucia Lauková Samospráva

Priority Nitry na rok 2017: Mesto plánuje investovať do štadiónov či ciest

Medzi výdavkami na rok 2017 uvádza mesto Nitra viaceré investície. Magistrát, však plánuje vyberať vyššie sumy napríklad aj na miestnych daniach.

Ilustračný obrázok k článku Priority Nitry na rok 2017: Mesto plánuje investovať do štadiónov či ciest
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica počíta na budúci rok s predpokladanými príjmami vo výške 53 256 700 eur. Ako sa uvádza v dokumente Východiská mestského rozpočtu na rok 2017, návrh príjmovej časti bol spracovaný na základe dostupných informácií, predovšetkým z aktuálnych údajov Ministerstva financií SR o prerozdelení dane z príjmov fyzických osôb. Tá tvorí už tradične najväčšiu príjmovú položku rozpočtu mesta. Do mestskej pokladne by z nej v roku 2017 malo prísť 24 200 000 eur. V porovnaní s plánom na rok 2016 to je suma vyššia o viac ako jeden milión eur.

Vyššie miestne dane

Magistrát plánuje na budúci rok vybrať vyššie sumy aj na miestnych daniach. O takmer pol milióna eur viac chce vybrať napríklad pri dani z nehnuteľnosti, kde mesto počíta s príjmami na úrovni 8,5 milióna eur. Na daniach za psa, ubytovanie a ďalšie služby chce radnica vybrať vyše 3,3 milióna eur, čo je o takmer 300 000 eur viac ako v tomto roku. V porovnaní s rokom 2016 by o čosi vyššie príjmy mali do rozpočtu plynúť aj z podnikania či vlastníctva majetku. Nitriansky primátor Jozef Dvonč očakáva príjmy aj z plánovaného predaja mestského majetku.

Plánované investície

Okrem nevyhnutných výdavkov na chod samosprávy plánuje radnica aj výdavky na rozvoj a priority v rámci investícií. „To východisko vidím skutočne v tom, že by sme dokončili v maximálnej možnej miere akcie, ktoré boli plánované na tento rok, a jasne si povedali, čo by sme mali v tom treťom roku volebného obdobia v Nitre urobiť. Čiže priority budú zrejme športové štadióny a určite cesty a chodníky. Čaká nás ešte investícia do vybudovania telocvične na Základnej škole Tulipánová, na ktorú už sú schválené peniaze, ale rokujeme aj so Slovenským olympijským výborom o areáli a telocvični na Hlbokej ulici. Čiže nepočítame iba s prostriedkami, ktoré sú k dispozícii v mestskom rozpočte, ale snažíme sa hľadať peniaze aj inde,“ uviedol primátor.

Viac peňazí z fondov

Ako doplnil, výzvou pre mesto bude aj snaha získať čo najviac zdrojov z európskych fondov. Magistrát má už teraz majetkovo a právne usporiadané a vyprojektované investície za približne štyri milióny eur. „Máme pripravené stavebné konanie na budovanie cyklotrás aj lávky medzi Kalváriou a sídliskom Chrenová. Okrem toho sme sľúbili budovať aj kapacity materských škôl. Tu si musíme povedať, akou cestou sa vydáme. Či to bude len výstavba, alebo možno pôjdeme v niektorých prípadoch aj do zriaďovania združených materských škôl so základnými školami. Ten variant sa mi zdá o niečo lacnejší ako budovanie nových kapacít,“ povedal Dvonč.

Investície pre krajšiu Nitru

Okrem veľkých projektov budú prioritami magistrátu v budúcom roku aj menšie investície zamerané na skrášlenie mesta. „Pretože naozaj chceme, aby Nitra bola krajšia. A to je aj otázka takých, v úvodzovkách, drobností. Určite by sme chceli pokračovať v údržbe, rekonštrukciách a budovaní ciest a chodníkov a venovať ešte väčšiu pozornosť starostlivosti o zeleň či kvetinovej výzdobe,“ dodal Dvonč.

Môže vás zaujímať:

V Nitre pribudnú parkovacie miesta: Opravy sa dočká aj chodník

Mesto chce predať nehnuteľnosti bývalej kafilérie: Cena je takmer 600-tisíc eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM