Lucia Lauková Samospráva

Mesto chce predať nehnuteľnosti bývalej kafilérie: Cena je takmer 600-tisíc eur

Mesto Nitra má záujem odpredať nehnuteľnosti minimálne v tej hodnote, za akú ich kúpilo. Podľa znalca je však v súčasnosti cena majetku oveľa nižšia.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce predať nehnuteľnosti bývalej kafilérie: Cena je takmer 600-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica ide predávať nehnuteľnosti v areáli bývalej kafilérie. Mestské zastupiteľstvo už odsúhlasilo aj podmienky verejno-obchodnej súťaže. Poslanci sa dohodli, že mesto pri predaji tohto majetku nebude brať do úvahy jeho cenu určenú znaleckým posudkom. Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že za nehnuteľnosti budú žiadať viac ako dvojnásobok.

Podľa znalca hodnota klesla

Podľa znalca je v súčasnosti cena nehnuteľností 238 474,85 eura. Nitrianskemu primátorovi Jozefovi Dvončovi i viacerým poslancom sa však takáto suma zdá byť neprimerane nízka. Mestské zastupiteľstvo preto rozhodlo, že minimálna hodnota, za ktorú sa nehnuteľnosti môžu predať, je 592 511,46 eura. Je to rovnaká suma, za akú mesto v roku 2010 majetok v niekdajšej kafilérii kúpilo od spoločnosti N-Adova. Túto kúpnu cenu pritom pred šiestimi rokmi určil tiež znalecký posudok.

Poslanci namietali

Mnohí poslanci sa preto dožadovali vysvetlenia, ako je možné, že ceny nehnuteľností v Nitre podľa znaleckých posudkov klesajú. „Za šesť rokov majú znalci vo svojich posudkoch rozdiel vyše 300 000 eur,“ upozornil poslanec Miloš Dovičovič. „Chcel by som vidieť znalecký posudok z roku 2010, podľa ktorého mesto kúpilo časť kafilérie za vyše pol milióna eur. Neverím, že cena tohto majetku klesla na polovicu. Nezdá sa mi, že by ceny nehnuteľností v Nitre, zvlášť po investícii Jaguaru, klesali. Skôr to je naopak,“ povedal poslanec Daniel Hecht. Podľa primátora je ťažké na tieto otázky odpovedať.

Predávať za nižšiu sumu nebudú

Podstatné podľa jeho slov je, že mesto nebude predávať za cenu určenú znalcom, ale minimálne za sumu, za ktorú pred časom objekty kúpilo. „Ja som si doteraz myslel, že znalci, ktorí majú oficiálnu pečiatku, pracujú s odchýlkou plus-mínus desať percent. To, že tu vznikne rozdiel nejakých 200 000 eur s odstupom rokov, to ja neviem posúdiť. Dnes tu síce máme nejaký znalecký posudok, ale mestská rada a zastupiteľstvo usúdili, že nemôžeme predávať za nižšiu cenu, ako sme kúpili. A to je to východisko, ktoré sa budeme usilovať nejakým spôsobom naplniť,“ skonštatoval Dvonč.

Cieľom bolo zabrániť zápachu

Časť areálu bývalej kafilérie odkúpilo mesto od súkromnej spoločnosti N-Adova v roku 2010. Hlavným dôvodom bola snaha zabrániť tejto firme, aby v Nitre naďalej prevádzkovala kafilériu, z ktorej sa dlhé roky šíril nepríjemný zápach. Podľa primátora šlo o dobrý krok, ktorý naozaj prevádzku spaľovne živočíšneho odpadu zastavil. Rovnaký názor má aj poslanec Štefan Štefek. „Ja si za touto kúpou stojím. Bol to normálny nástroj, ako sa kafilérie v Nitre zbaviť. Nevyplatili sme žiadne odstupné, odplatné, alebo neviem čo. Normálne sme odkúpili štyri budovy a k tomu príslušnú výmeru pozemkov,“ skonštatoval.

Pripravili súťažné podmienky

Mesto malo s nehnuteľnosťami viaceré podnikateľské plány. Žiaden z nich sa však napokon nezrealizoval. „Boli tam rôzne snahy, voľačo sme dali aj nakresliť a naprojektovať. Nakoniec ale prišlo uznesenie o odpredaji. Preto sme teraz pripravili súťažné podmienky s tým, že máme záujem odpredať tieto nehnuteľnosti minimálne v tej hodnote, za akú sme ich kúpili, čiže dohromady je to vyše 592 000 eur s DPH," pripomenul Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM