Lucia Lauková Správy Samospráva

V Nitre majú vzniknúť dve komunitné centrá: Stáť budú vyše pol milióna eur

V komunitných centrách chce mesto pomáhať problémovým obyvateľom. Peniaze na zriadenie oboch centier plánuje radnica získať z fondov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre majú vzniknúť dve komunitné centrá: Stáť budú vyše pol milióna eur
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nitra plánuje riešiť problémy s neprispôsobivými občanmi výstavbou komunitných centier. Situácia sa v posledných rokoch vyhrotila predovšetkým v mestských častiach Dražovce a Krškany, kde podľa občanov i mestských poslancov dochádza k mnohým problémom s marginalizo­vanými, prevažne rómskymi komunitami.

Peniaze z eurofondov

Náklady na výstavbu oboch centier sú vyčíslené na vyše 500 000 eur, pričom pri zriadení komunitného centra v Dražovciach počíta mesto so sumou 401 000 eur a v Krškanoch s nákladmi vo výške takmer 127 000 eur. Peniaze na zriadenie oboch zariadení chce radnica získať z fondov Európskej únie.

V priestoroch komunitných centier chce mesto poskytovať novú službu, zameranú na podporu sociálneho začlenenia rómskych komunít.

Centrum v Krškanoch má byť zriadené v priestoroch miestnej základnej školy, kde budú poskytované služby približne pre 30 klientov. Zariadenie bude využívané na skupinové i individuálne poradenstvo a vzdelávacie aktivity. Zároveň bude slúžiť na praktické ukážky a cvičenia pri príprave jedál či prania odevov. Jeho súčasťou budú aj sklad šatstva a ihrisko na voľnočasové aktivity detí.

Výberové konanie na ambasádora

Aj v Dražovciach má byť komunitné centrum zriadené v priestoroch základnej školy. „Prevádzka centra bude v samostatne stojacom objekte takzvanej starej školy. Jeho vybavenie budú tvoriť kancelária komunitných pracovníkov, komunitná miestnosť, hygienické zariadenia, sklad šatstva, šatňa a vonkajšie priestory na voľnočasové aktivity,“ informoval magistrát.

Mesto chce v budúcnosti pomáhať znevýhodneným skupinám obyvateľov aj prostredníctvom ambasádora pre komunity. „Na túto pozíciu sme už vypísali výberové konanie, pretože rómsku problematiku berieme naozaj vážne. Je to vážny problém, pri ktorom suplujeme štát,“ povedal prednosta mestského úradu Ján Odzgan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM