Lucia Lauková Správy Samospráva

Pozor kam hádžete smeti: Za vyhodenie odpadu do "cudzích" nádob môžete schytať pokutu

Obyvatelia sa musia riadiť predpismi aj pri vynášaní smetí. Vhadzovanie odpadu do iných ako pridelených nádob je zakázané a môžete za to dostať pokutu.

Ilustračný obrázok k článku Pozor kam hádžete smeti: Za vyhodenie odpadu do "cudzích" nádob môžete schytať pokutu
3
Galéria

Po novom pribudli pri viacerých kontajneroch v Nitre cedule s upozornením, že „vhadzovanie odpadu iným občanom a mimo kontajnerov je zakázané“ a „za porušenie týchto zákazov hrozí pokuta“. Na ceduliach ďalej stojí, že priestor je monitorovaný kamerovým systémom. Tabuľa je zároveň označením stanovišťa prideleného jednotlivým uliciam.

„Cedúľ sme osadili desať, sú na viacerých, exponovaných miestach v Nitre,“ prezradil hovorca mesta Tomáš Holúbek. Ako nás informoval, nové tabule spolu stáli 1 100 eur bez DPH.

Dôvodom nezodpovednosť

Ako sme sa dozvedeli, takýto zákaz je naozaj zakotvený vo VZN mesta Nitra o nakladaní s odpadmi 2/2016. „Ukladať alebo sypať odpad do iných nádob ako pridelených a mimo nádob je zakázané,“ píše sa v nariadení z roku 2016.

Podľa slov hovorcu Nitry, cedule mesto osadilo pre nezodpovednosť viacerých občanov, ktorí svojim prístupom vytvárajú v Nitre čierne skládky na exponovaných miestach.

„Často sa stáva, že odpady do Nitry zvážajú aj obyvatelia okolitých obcí, ktorí ani nie sú poplatníkmi mesta,“ vysvetľuje Tomáš Holúbek, hovorca mesta.

Hrozí pokuta

Otázkou je ako chce mesto zistiť, kto vhodil odpad do kontajneru. „Monitorovaním priestoru, nahlasovaním od svedkov,“ znela odpoveď mesta.

Na nerešpektovanie zákazu môžu občania doplatiť. Za vyhodenie smetí do iného kontajneru ako prideleného hrozí, podľa hovorcu mesta, pokuta tridsaťtri eur, v zmysle platného zákona o priestupkoch 372/1990 Z. z. Toho, že by občania zákaz obchádzali a odpad vyhadzovali na zem niekam mimo smetných nádob, sa mesto podľa hovorcu neobáva.

Za vyhodenie odpadu do "cudzích" nádob môžete schytať pokutu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM