Lucia Lauková Správy Samospráva

Na školy v pôsobnosti mesta Nitra sa zabudlo: Treba dofinancovať vyše milión eur

V súlade s novými pravidlami sa dofinancovali súkromné i cirkevné školy v Nitre, no vynechali sa mestské školy. Radnica musí teraz napraviť chybu.

Ilustračný obrázok k článku Na školy v pôsobnosti mesta Nitra sa zabudlo: Treba dofinancovať vyše milión eur
Zdroj: TASR

Na januárovom zasadnutí schválilo Mestské zastupiteľstvo v Nitre nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým navýšilo finančné prostriedky na mzdy a prevádzku na žiaka základnej umeleckej školy, poslucháča jazykovej školy, dieťa materskej školy a školského zariadenia so sídlom na území mesta Nitry.

Nerátali s mestskými školami

V zmysle VZN mali byť rozpočtovým opatrením dofinancované súkromné a cirkevné školy a tiež školy a školské zariadenia v pôsobnosti mesta Nitry o jeden milión eur.

Kontrola však zistila, že materské a základné školy v pôsobnosti mesta Nitry sa nedofinancovali tak ako mali. Pre základné školy je potrebné doplatiť 709 755 eur a pre materské školy 314 011 eur. Presné čísla majú byť ešte upravené na ďalšom zastupiteľstve.

„Dofinancovanie obnovy školských budov sa premietne do rozpočtu až po zapracovaní nových investičných akcií, ktoré boli schválené uznesením MZ č . 52/2019. Reálna suma na tieto opravy a rekonštrukcie značne prevyšuje čiastku určenú koeficientom z podielových daní na opravu školských budov a aj táto bude dofinancovaná z iných zdrojov mesta. Na takto vypočítanú čiastku majú nárok len školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a neovplyvňuje ju financovanie neštátnych škôl,“ povedal Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

Poslanci upozorňovali na riziká

Na možné riziká upozornila ešte v januári poslankyňa Marta Rácová. "Nie som zásadne proti navýšeniu financovania, ale mám obavy, že nezostanú finančné prostriedky na riešenie problémov škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra,“ povedala v januári mestská poslankyňa Marta Rácová.

„Problém chýbajúcich položiek vznikol z potreby dofinancovať mzdové prostriedky podľa skutočnej potreby z vlastných zdrojov mesta, hoci už bolo použité financovanie z podielových daní, z ktorých sú financované aj neštátne školy. Ide o nové tarifné platy a potrebu navýšenia počtu pracovníkov,“ vysvetľuje hovorca mesta Nitra, Tomáš Holúbek.

Niektorí poslanci sa domnievajú, že boli oklamaní. „Doteraz si kladiem otázku, prečo bolo rozpočtové opatrenie neúplné. Prečo tam chýbali dve položky? Odpoveď, lebo sme nemali viac peňazí, len jeden milión. Keby sa bolo vtedy ukázalo, že potrebujeme dva milióny, určite by sa to nedalo urobiť a v tom prípade by nedošlo k tomu schváleniu, o ktoré išlo koaličnému partnerovi,“ povedala poslankyňa Marta Rácová, ktorá narážala na dofinancovanie súkromných a cirkevných škôl v Nitre.

Je potrebné uvoľniť peniaze

Problém by mal byť vyriešený už čoskoro. Prednosta má na budúce zasadnutie 25. apríla predložiť materiál na rokovanie a vedúci odboru ekonomiky a rozpočtu má pripraviť návrh rozpočtového opatrenia. Na aprílovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva by tak mali poslanci uvoľniť chýbajúce prostriedky pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Vedúci odboru ekonomiky a rozpočtu mesta Ivan Daniš potvrdil na marcovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, že mesto má dostatok finančných prostriedkov na dofinancovani­e škôl.

Vyjadrenie primátora k dofinancovaniu súkromných a cirkevných škôl z januárového zastupiteľstva nájdete vo videu!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM