Lucia Lauková Šport Správy

Poslanci kritizujú financovanie športu: Staré vedenie sľúbilo HK Nitra 170-tisíc eur

Podľa poslancov bolo doterajšie financovanie nitrianskeho športu netransparentné. Chcú nastaviť nový systém, ktorý bude kontrolovateľný.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci kritizujú financovanie športu: Staré vedenie sľúbilo HK Nitra 170-tisíc eur
Zdroj: TASR

Súčasné vedenie mesta chce zmeniť doterajšie financovanie nitrianskeho športu, týka sa to aj našich najväčších klubov. Dôvodom má byť údajná netransparentnosť.

„Nesúhlasíme s doterajším financovaním vrcholového športu v Nitre, ktorý bol väčšinou robený netransparentným spôsobom,“ tlmočil stanovisko poslaneckých klubov viceprimátor Daniel Balko.

Finančné prostriedky podľa slov Balka obchádzali schvaľovací proces mestského zastupiteľstva. „Mesto Nitra nemalo prehľad akým spôsobom a na čo sa tieto financie využívali,“ povedal na zasadnutí mestského zastupiteľstva v stredu 19. decembra, viceprimátor Daniel Balko.

Dohody s bývalým vedením

Ako príklad uviedol ústnu dohodu, ktorú malo uzavrieť bývalé vedenie mesta s klubom HK Nitra. „Hokejový klub Nitra má prísľúb, že dostane z Nitrianskych komunálnych služieb (NKS) dotáciu 170-tisíc eur. Nevidíme dôvod prečo by tieto financie mali ísť cez NKS, keď ani nevieme ako by mali byť využité,“ tvrdí viceprimátor Daniel Balko, s tým, že žiadaná dotácia by musela byť tento rok aj dofinancovaná, čo je podľa jeho slov nereálne.

Na základe takého prísľubu fungovalo financovanie hokejového klubu posledné štyri roky. Potvrdil to prezident HK Nitra, Miroslav Kováčik. „Boli to prostriedky aj z mestských firiem, ja osobne na tom nevidím nič zlé, keď sa povie, že mestský podnik podporuje šport v Nitre,“ hovorí Miroslav Kováčik.

Museli požiadať o dotáciu

Mesto požiadalo hokejový klub aby upresnil svoju žiadosť na sumu, ktorá je realizovateľná ešte v tomto roku. „Akceptovali sme pomoc vo výške 70-tisíc eur. Táto suma bude hokejovému klubu poskytnutá ako dotácia,“ povedal Balko. Metské zastupiteľstvo na zasadnutí v stredu 19. decembra schválilo dotáciu 70-tisíc eur pre HK Nitra. Klub je za dotáciu poslancom vďačný, no potrebovať bude viac prostriedkov. „Je to prvá čiastka, ktorá nám určite nebude stačiť do konca sezóny,“ konštatuje prezident HK Nitra, Miroslav Kováčik.

Podľa Štefeka o peniazoch vedeli

Poslanec Štefan Štefek namietal, že o odchádzajúcich prostriedkoch z mesta, poslanci za minulého vedenia vedeli. „A to čo sa dialo v niektorých organizáciach, ktoré podporovali tento šport tak tam boli za mesto konatelia, ktorí o tom museli vedieť a mohlo byť mestské zastupiteľstvo o týchto veciach informované,“ uviedol poslanec Štefan Štefek. Dodal, že podmienky na fungovanie financovania športu boli nastavené ešte v roku 2010 a treba ich obnoviť.

Mesto nechce podľa viceprimátora Balka ublížiť fungovaniu športu v Nitre, ale chce nastaviť nový transparentný systém. V januári sa chce mesto stretnúť s HK Nitra a dohodnúť sa na ďalšej spolupráci v oblasti financovania. „Suma 170-tisíc eur je absolútne minimum na to aby sme, spolu s prostriedkami od iných partnerov, vedeli skončiť sezónu aspoň na nule,“ dodal prezident HK Nitra, Miroslav Kováčik.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM