Tlačové správy

Operáciu má za sebou. Malý Kubko teraz potrebuje špeciálne ortézy a rehabilitácie

Nemá ešte ani päť rokov, no za sebou stovky cvičení, neustálych rehabilitácií a tvrdej práce na sebe. Jakubko sa narodil s raritným neurovývojovým genetickým ochorením a bojuje s nemalými problémami.

Ilustračný obrázok k článku Operáciu má za sebou. Malý Kubko teraz potrebuje špeciálne ortézy a rehabilitácie
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Život by mu uľahčili špeciálne ortézy na nohy a rehabilitácie po operácii, ktorú úspešne zvládol. Rodina preto založila výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk

Doma ho všetci volajú Kubi. Malý chlapec s veľmi raritným neurovývojovým ochorením genetického pôvodu si vás okamžite získa.

Pre svoje ochorenie od narodenia statočne zápasí s viacnásobným zdravotným znevýhodnením – psychomotorické zaostávanie, stagnácia rozvoja reči, problémy pri samostatnom pohybe, chôdzi a iné pridružené zdravotné komplikácie. Napriek tomu, že potrebuje asistenciu pri všetkých činnostiach, je to veľmi šikovný, usmievavý a trpezlivý škôlkar.

„Od jeho narodenia sa súčasťou našej rodiny stalo pravidelné cvičenie, rehabilitačné pobyty, rôzne špeciálne pomôcky a terapie, ktoré nám pomáhajú v jeho správnej stimulácii,“ hovorí Kubkova mama Ivana. „Kubko robí pomalými krôčikmi veľké pokroky po motorickej aj mentálnej stránke. Určite je to vďaka mladšiemu bratovi Miškovi, ktorý ho každodenne vyvádza z komfortnej zóny, a rôznym terapiám, ktoré Kubko absolvuje. Snažíme sa viesť ho k samostatnosti a rešpektujúc jeho špeciálne potreby ponúknuť mu všetko, čo patrí k radostnému detstvu.“

Tým, že Jakubko nebol dlho schopný chôdze, jeho bedrové kĺby sa nevyvinuli správne a sú vykĺbené. Minulý rok v apríli malému bojovníkov oba kĺby operovali, no o rok neskôr lekári skonštatovali, že operačný zásah je opäť nutný.

„Dočkali sme sa termínu a našťastie všetko prebehlo bez komplikácií, Kubko je v sadre, ktorá siaha od bruška až po pršteky na nohách,“ dodáva mama Ivana. Teraz však chlapca čakajú intenzívne rehabilitácie. Po nich chce rodina chlapcovi dať zhotoviť špeciálne ortézy, ktoré mu pomôžu udržať nohy v správnom postavení, a tým mu uľahčia pohyb.

Vyrába ich rakúska firma a nie sú hradené zo poisťovňou. Ich cena sa pohybuje okolo 6500 eur, no tým, že Kubko rastie, ortézy mu budú dobré asi len pol roka.

Okrem tejto špeciálnej pomôcky potrebuje rodina uhradiť aj ďalšie rehabilitácie a terapie. Vytvorila preto výzvu na darcovskom portáli ludialudom.sk. Za všetky dary a pomoc ďakuje.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM