Nikoleta Kováčová Rôzne Správy

KONEČNE! Župa začína OPRAVOVAŤ cestu do ŽIRIAN

Od začiatku marca je v obci Žirany vyhlásená mimoriadna situácia. Dôvodom je poškodenie, zosuv a prasknutie časti vozovky na jedinej prístupovej ceste do obce. Nová bude o rok.

Ilustračný obrázok k článku KONEČNE! Župa začína OPRAVOVAŤ cestu do ŽIRIAN
9
Galéria
Zdroj: NSK

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) v tlačovej správe informoval, že pred začiatkom samotnej opravy bolo treba stabilizovať svah.

„Práce na susednom, nižšie položenom pozemku súkromného vlastníka pokročili. Financované boli zo súkromných zdrojov. Na rad preto teraz prichádza cesta,“ píše sa v správe.

Nová cesta o rok

V úvode tohto týždňa bolo stavenisko odovzdané zhotoviteľovi – spoločnosti ViOn, ktorá bola vysúťažená na základe verejného obstarávania. Zhotoviteľ sa najprv pustí do budovania dočasnej cestnej komunikácie, na ktorú bude počas rekonštrukcie presmerovaná doprava.

"Toto by malo byť v závislosti od počasia ukončené do konca tohto roka,“ informoval predseda NSK Branislav Becík.

Na začiatku nového roka sa začnú hlavné stavebné práce. Potrvajú do konca októbra 2025.

Na porušenom úseku cesty sa robili geodetické merania posunov, inžiniersko-geologický a hydro-geologický prieskum. Príčinou svahových deformácií boli nadmerné zrážky, ale aj geologická a hydrogeologická skladba územia.

"Výsledky potvrdili, že svah je nestabilný. Porušenie svahu pod cestou je veľkoplošné a zosuv sa rozširuje,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec.

Refundácia z ministerstva

Na poškodenej ceste do obce sú od začiatku marca prenosné semafory a doprava je zúžená do jedného pruhu.

„Tento úsek je značne zaťažený nákladnou dopravou z kameňolomu a vápenky. Je dôležité, aby sa jediná prístupová cesta do Žirian opravila v čo najkratšom možnom čase," dodal nitriansky župan.

NSK zaplatí za rekonštrukciu poškodenej cesty 1 077 483,79 eur s DPH. Na základe obcou vyhlásenej mimoriadnej situácie župa požiadala Ministerstvo vnútra SR o refundáciu nákladov spojených so sanáciou havarijného stavu.

Prečítajte si tiež:

Pri obci Žirany pribudli na ceste semafory, praská podmývaná cesta
9
Galéria
Zdroj: Nitriansky samsoprávny kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM