Rôzne

Už konečne rastie! Medvedí cesnak nájdeme vo veľkom len kúsok od Moraviec...

Populárna, no hlavne veľmi zdravá pochúťka prírody už rastie aj v našom regióne. Medvedí cesnak, ktorý je známy pre svoju liečivú silu a všestranné využitie v kuchyni, nájdeme neďaleko Zlatých Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku Už konečne rastie! Medvedí cesnak nájdeme vo veľkom len kúsok od Moraviec...
6
Galéria

Medvedí cesnak nie je v Zlatých Moravciach príliš rozšírený. Pokiaľ si ho chcete nazbierať, musíte za ním vycestovať. Našťastie ho môžeme vo veľkom nájsť len kúsok od nášho mesta – v dedinke Nová Ves nad Žitavou v miestnom parku. Ten je touto zdravou rastlinkou každoročne v tomto období doslova posiaty.

Je ešte malý, no dá sa zbierať

Pri našej návšteve zo začiatku tohto týždňa bol medvedí cesnak v parku ešte nie plne vyrastený, listy rastliny boli zatiaľ malé, napriek tomu sme už na mieste našli zopár zberačov. Cesnak sa už totiž zbierať aj konzumovať dá, hoc je ešte malý. V celom parku je už dokonca všade cítiť jeho silnú vôňu.

Pri zbere medvedieho cesnaku v novianskom parku však treba mať na pamäti, že sa jedná o chránené územie 3. stupňa. V jeho areáli je preto zakázané odoberať podzemné časti rastlín. To platí i pre medvedí cesnak.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku. Oproti nemu je však jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM