Rôzne

Fakty, o ktorých ste možno nevedeli: 5 zaujímavostí o zlatomoraveckom Lipiparku

Park mauzólea rodiny Migazziovcov, ľudovo nazývaný aj Lipipark, pozná zaiste veľmi dobre každý Zlatomoravčan. Vždy sa však dajú nájsť pikošky, ktoré nie sú úplne každému známe. O týchto ste vedeli?

Ilustračný obrázok k článku Fakty, o ktorých ste možno nevedeli: 5 zaujímavostí o zlatomoraveckom Lipiparku
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Mauzóleum rodiny Migazzi bolo postavené v roku 1887 v neorománskom slohu. Dal ho postaviť tekovský župan Viliam Migazzi pre svoju manželku Antóniu Marczibányiovú a pre seba. Ich telá sú uložené v mramorových sarkofágoch z čierneho mramoru. Okolo mauzólea je priľahlý parčík, ktorý Zlatomoravčania poznajú najmä pod názvom Lipipark. Toto krásne miesto, ktoré je ako stvorené pre romantické prechádzky je bohaté na rôzne zaujímavosti. O tomto ste vedeli?

Oznam o úmrtí

Prvú zaujímavosť začneme priamo na budove mauzólea. Na jeho stene je vystavený pôvodný oznam o úmrtí Viliama Migazziho. Zaujímavosťou však je, že rodinný erb je na tomto oznámení otočený naopak. Je to z dôvodu, že rod vymrel „po meči“. Migazzi totiž nemal žiadneho syna, iba šesť dcér.

Brána Večnosti

Pri hrobke sa stretávajú dve cesty do tvaru „V“. Jednou sa dá vojsť cez otvorenú bránu a na konci druhej, ktorá sa nachádza vo východnej časti parku je brána, ktorá sa nedá odomknúť. Nemá pánty ani kľučku. Ide tu o symboliku. Živým má pripomenúť krátkosť a smrteľnosť života – „dovnútra sa dostaneš, ale von už nie“.

Vytvorené Zlatomoravčanom

Park má teda dve vstupné ornamentálne brány. Tie boli vytvorené zlatomoraveckým kováčom Júliusom Truchlíkom v roku 1921.

Smútočné smreky z Nemecka

V Lipiparku môžeme obdivovať zaujímavé previsnuté smreky. Zaštepené tri metre nad zemou vytvárajú jedinečnú architektonicky dokonalú formu smútočného smreka. Previsnuté smreky dal vysadiť Viliam Migazzi v rokoch 1887 – 1896. Sadenice stromčekov si zaobstaral až z nemeckého parku Sanssouci pri Potsdame.

Pôvod názvu Lipipark

Zlatomoravčania nazývajú tento park Lipiparkom napriek tomu, že v jeho areáli nerastie jediná lipa. Toto pomenovanie sa pritom používa už pomerne dlho. Nie je ale úplne jasné ako vzniklo. Najpravdepodob­nejšia teória znie, že tento názov vznikol z pomenovania socialistických cigariet tzv. „Lipy“, ktoré tu v tej dobe chodili hojne fajčiť najmä študenti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM