Rôzne

Zima poznačila viaceré dreviny Arboréta: Známy ohľasovateľ jari vôbec nerozkvitol

V Arboréte Mlyňany už kvitnú prvé dreviny. Nie je ich však veľa. Tuhá zima ovplyvnila prezimovanie viacerých z nich. Jeden z najskorších ohlasovateľov jari v arboréte dokonca nekvitol vôbec.

Ilustračný obrázok k článku Zima poznačila viaceré dreviny Arboréta: Známy ohľasovateľ jari vôbec nerozkvitol
Zdroj: TASR

Po dlhej a tuhej zime nám vonku už konečne klope jar na dvere. Prvé dreviny v Arboréte Mlyňany už kvitnú. Podľa slov odborníka arboréta Petra Hoťku z európskych drevín v súčasnosti dokvitá lieska obyčajná, začína kvitnúť jelša lepkavá, zlatovka. „Asi o týždeň bude kvitnúť lykovec jedovatý a lykovec vavrínový, asi o dva týždne bude kvitnúť drieň obyčajný,“ doplnil.

Zimovec včasný nekvitol vôbec

Čo sa týka cudzokrajných drevín, tu podľa Hoťku bolo zopár problémov, pod ktoré sa podpísala práve tuhá zima. „Zima ovplyvnila prezimovanie cudzokrajných drevín a nástup druhov kvitnúcich v predjari. Jeden z najskorších ohlasovateľov jari v arboréte zimovec včasný nekvitol vôbec – kvetné pupene zmrzli,“ povedal Peter Hoťka.

Ako ďalej uviedol, v súčasnosti kvitne hamamel mäkký, ale len veľmi málo, kryptomeria japonská začína kvitnúť, poškodenie kvetov u nej nie je bádateľné, kalina voňavá – kvitnutie sa oddaľuje, v tomto čase pritom už nakvítala, jazmín nahý – podobne ako kalina voňavá v tomto čase už kvitol. „Kvitnutie sa posunulo skoro o tri týždne, ale postupným otepľovaním sa kvitnutie dostane do normálu,“ dodal odborník z arboréta.

Arborétum Mlyňany

Známe Arborétum Mlyňany sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.

Súčasťou arboréta je rozárium. Arborétum je od roku 1951 zaradené medzi chránené areály IV. stupňa. Od roku 1963 je najstaršia plocha, Ambrózyho park spolu s kaštieľom, národnou kultúrnou pamiatkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM