Zlatica Gregorová Samospráva

Vzniká monografia o Močenku: Zaujme históriou, súčasnosťou aj osobnosťami

Obce aj mestá v našom okrese idú s dobou. Vydávajú si rôzne propagačné materiály a publikácie, ktoré by ich dedinu či mesto vzorne reprezentovali.

Ilustračný obrázok k článku Vzniká monografia o Močenku: Zaujme históriou, súčasnosťou aj osobnosťami
Foto: Zlatica Gregorová

Prostredníctvom nich si každý návštevník vie urobiť obraz o tom, čo v dedine (meste) nájde, čím je špecifická a čím sa zaoberajú jej obyvatelia. Je prínosná i pre domácich obyvateľov, ktorí si radi spomenú na históriu a mládež zase získa pojem o minulých časoch.

O Močenku

Vlani vyšla publikácia o meste Šaľa z pera Júliusa Morávka v spolupráci s Igorom Boháčom a vydavateľstva Focesa. S fotomateriálom prispeli do nej aj Šaľania. Teraz sa pripravuje monografia šalianskej dediny Močenok. O jej zrode rokovali aj tamojší členovia Komisie pre kultúru, kultúrne pamiatky a zahraničné vzťahy ešte pred začiatkom leta a poodhalí históriu Močenka aj jeho súčasnosť.

V knihách o mestách a dedinách sú veľmi vítané dobové fotografie, ktoré najviac priblížia, ako to kedysi v v danej lokalite vyzeralo. Tak, ako aj v Šali, zostavovateľov by potešilo, keby občania Močenku prispeli starými fotografiami, aby publikácia bola ešte hodnotnejšou. Na rokovaní komisie v Močenku o tom informoval predseda komisie Peter Sýkora. Niektoré kapitoly monografie sú už hotové a pripravené do tlače. Publikáciu má pod palcom riaditeľ Štátneho archívu v Nitre doktor Peter Keresteš so svojimi spolupracovníkmi.

Aj s osobnosťami

Členovia komisie rozprúdili debatu aj o tom, kto by v novovznikajúcej publikácii z močenských osobností nemal chýbať. Svoje čestné miesto tam, podľa rozhodnutia členov komisie, bude mať aj stolnotenista Karol Malík, hádzanár Július Kolenčík, kňaz Ernest Bleho, organista František Rehák, rezbár Tibor Lešš, bežec Jozef Lenčéš, majster sveta v karate Filip Bleho, tanečník Bohumil Kadúc, Eva Mosnáková, ktorá sa počas 2. sv. vojny sa so svojou židovskou rodinou ukrývala v Močenku a dostala Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu ochranu ľudských práv a slobôd.

Monografia by mala uzrieť svetlo sveta v druhej polovici roka 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM