Zlatica Gregorová Kultúra

Rozhovor s Júliusom Morávkom: František Kollár známy – neznámy

Mnohí Šaľania iste poznajú dlhoročnú súťaž amatérskych fotografov. Viete však, prečo nesie meno tohto človeka?

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Júliusom Morávkom: František Kollár známy – neznámy
Foto: Zlatica Gregorová

11. ročník Objektívu Františka Kollára len nedávno spoznal svojich víťazov. Viac o nositeľovi mena tejto súťaže vám napovie nasledujúci rozhovor s Júliusom Morávkom.

Zanietenci

Za organizáciou súťaže amatérskych fotografov stojí Igor Boháč a galéria Focesa a Július Morávek, ktorí na nej spolupracujú s Mestom Šaľa. Igor Boháč a Július Morávek majú za sebou dlhoročnú spoluprácu, v ktorej pokračujú. Dávnejšie vydali knihu o Františkovi Kollárovi, ktorý sa zo Šale vydal do ďalekého Francúzska, aby tam prerazil a stal sa uznávaným umelcom. Ide o súbor fotografií, ktoré pozbierali v Šali. Sú najmä od rodiny, ktorá je s umelcom spätá. Kto teda bol František Kollár?

Príbuzný

Náš rozhovor s Júliusom Morávkom nebol náhodný. Práve bývalý šaliansky primátor je totiž s Kollárovcami príbuzensky spätý. „Ja som sa do Šale priženil do Kollárovskej rodiny. Moja manželka je Františkova krstná dcéra. Ja som s ním ako osobnosťou zoznámil, až keď som prišiel do Šale,“ hovorí Július Morávek, ktorý potom začal pozorne sledovať jeho výstavy na Slovensku a pod.

František Kollár sa narodil 8. 10. 1904 v Senci. „Jeho korene sú v tomto meste, hoci František Kollár sa nenarodil v Šali, ale pochádza zo Senca, jeho otec bol železničiar, prekladaný z miesta na miesto a rodina sa preto veľakrát sťahovala. Rodičovský dom však bol v Šali, už dnes neexistuje, bol tam, kde je dnes vstup do cintorína,“ približuje Július Morávek. V dome bývali Františkovi rodičia a dve sestry. Podľa Júliusa Morávka tam bolo minimálne päť bytov. Brat žil v Nedede, bol taktiež železničiar. Raz František od dostal od rodičov fotoaparát, aby si splnil túžbu stať sa profesionálnym fotografom. V roku 1924 ako dvadsaťročný vycestoval do Francúzska.

Od robotníka k slávnym fotkám

Ako sa o umelcovi vyjadril Július Morávek, najskôr František Kollár pracoval ako sústružník (Renault) a neskôr už sa venoval foteniu. Pracoval pre Bernes, Draegera, Chevojon. Svetové uznanie a popularitu získal Kollár za sériu reportáží „Francúzsko pracuje“ (1930 – 1934) a spoluprácu nadviazal s najlepšími revue časopismi ako Le Figaro Illlustreé, Air Vivant. Fotograf mal manželku Fernandu a tri deti (dcéra Zizi Šaľu aj navštívila). Počas svojej kariéry vytvoril množstvo fotografií, rôznych rozmerov, vlastnil foto predajne a venoval sa reportáži aj reklame. Zomrel 3.7. 1979 v Créteil pri Paríži. Ostalo po ňom vyše 32 000 fotografií.

Po rokoch Júliusovi Morávkovi napadlo, že by bolo fajn, keby túto osobnosť s Igorom Boháčom vrátili opäť do Šale. Jednoducho, vytiahnuť na svetlo osobnosť Františka Kollára, ktorý sa od robotníka postupne vypracoval na uznávanú osobnosť vo foto svete. „Začali sme teda robiť Objektív Františka Kollára. Zbieral som fotografie tu po rodine, je ich len zlomok, pretože mnohé fotky sa stratili počas svetovej vojny,“ uviedol Július Morávek.

Nová kniha

Najbližšie by totiž chceli vytvoriť publikáciu Kollár a jeho rodina a jeho fotografická činnosť. "Kniha bude v slovenčine a francúzštine. Na knihe spolupracujeme aj s Jozefom Keppertom. A recipročne by sme na nej chceli spolupracovať s Národnou galériou i Veľvyslanectvom Francúzskej republiky na Slovensku, ktorí prejavili veľké nadšenie z pripravovanej publikácie, " približuje Július Morávek.

Nezabudol

Zaujímavosťou je, že František Kollár posielal ako vianočné pozdravy svoje fotky s textom. Tieto sa našťastie, zachovali. Hoci známy fotograf žil neskôr v zahraničí, na mesto svojho detstva nezabudol. Do Šale jazdieval z Francúzska na svojom aute. Novou publikáciou by tak spomínaní autori vzdali úctu tejto známej osobnosti – svetovo preslávenej a so Šaľou tak úzko spätej. Na svete by mohla byť v roku 2019.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM