Zlatica Gregorová Rôzne

Výbuch bomby Škapovcom zmenil život: Výtvory podnikateľov napokon dobyli svet

Niekedy sa s nami osud nepekne zahrá, no práve to je chvíľa chytiť príležitosť za pačesy a zmeniť svoj život od základu.

Ilustračný obrázok k článku Výbuch bomby Škapovcom zmenil život: Výtvory podnikateľov napokon dobyli svet
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Pár kilometrov od Šale sa nachádza mestečko Sereď. Prvá zmienka o ňom je z roku 1313.

Kedysi to bolo významné trhové mestečko, cez ktoré viedla známa Česká cesta z Budína do Prahy. Aj vďaka tomu bolo výborným miestom na konanie dobytčích aj obilných trhov. V Seredi je dodnes zachovaný kaštieľ, ktorý vznikol prestavbou opevnenia bývalého vodného hradu. Mnoho historických objektov bolo po rokoch prestavaných, ale duch dávnej minulosti v meste zostal podnes.

Šikovní podnikatelia

Kedysi tam žila aj jedna zaujímavá rodina, ktorá zvýšila kredit mesta Sereď. Rodina Škapových patrila k významným podnikateľským rodom. Založili maliarsku dielňu a svoju keramiku a ďalšie výrobky s originálnymi ornamentmi preslávili po celom svete. Viac nám o svojich rodičoch Emanuelovi a Antónii porozprávala ich dcéra Elena (Anna) Fenclová.

„Otec pochádzal z Orlovej, mama pochádzala z Nepomuku. Vzali sa v roku 1930. Pracovali v Prahe a tam sa zoznámili. Otec bol drogista a mama vychodila strednú školu, spravila si kurz a robila u jedného lekára. Spolu odišli do Podivína a tam si kúpili drogériu,“ priblížila dcéra svetoznámych podnikateľov Elena Fenclová.

Následkom krízy však ich podnikanie upadlo a v roku 1932 sa presťahovali do Serede. Kúpili si dom a začali ho opravovať. V dome na prízemí na bývalej Mydlárskej ulici manželia Škapoví viedli filiálku drogérie Augustín Marko z Hlohovca. Dali dokopy všetky možné financie a o tri roky neskôr sa im podarilo túto drogériu odkúpiť. "Po tom, čo dom zrekonštruovali, v roku 1945, padla bomba rovno pred náš dom. Všetky okná vyleteli a rodičia museli znovu všetko opravovať nanovo,“ priblížila Elena Fenclová.

Maliarska dielňa

Ako pokračuje dcéra Škapovcov, otec premýšľal, čo budú robiť ďalej. Keďže nechcel, aby s manželkou obaja pracovali v obchode, dostal nápad a vo dvore ich domu vytvoril maliarsku dielňu. Prijal 24 dievčat z okolia a vtedy sa začala písať slávna história šikovných seredských podnikateľov.

„Robili sa taniere, vázy, stojany na fotky, srdiečka, nábytok a pod. Pomáhal im aj brat. Základom bola čierna farba, na ktorú sa potom maľovali ornamenty. Podnikanie sa im rozbehlo a potom sa vyrobený tovar snažili posunúť ďalej. Tak sa ich keramika dostala na veľtrh do Prahy,“ spomína Elena Fenclová.

O výrobky zo seredskej dielne bol záujem nielen v Európe. Exportovali ich aj do a USA, Austrálie a Anglicka.

Okrem menších dekoračných predmetov zdobili seredským ornamentom aj väčšie kusy – nábytok. Zaujímavosťou je, že ornamenty a postavy si maliarky maľovali z hlavy. Nepoužívali žiadne predlohy, len svoju fantáziu a olejové farby. Ako sa dcéra šikovných podnikateľov pochválila, dokonca mali aj maľovanú postieľku, ktorá slúžila možno aj desiatim deťom, pretože putovala po celej rodine.

Pokračovateľka

Významný podnik Škapovcov prekvital až do roku 1948. Potom ho museli rozpustiť. Pracovníčky z maliarskej dielne však ešte dlho spomínali a niektoré aj teraz spomínajú na dobrotu a ochotu manželov zo Serede.

Tri deti Emanuela a Antónie už v šľapajach rodičov nepokračovali. Za to však pravnučka Klaudia Fenclová Vančová plánuje po rokoch nadviazať na rodinnú tradíciu. Aby sa sláva maliarskej dielne Škapovcov doniesla aj budúcim generáciám.

Vo fotogalérii si pozrite zábery z maliarskej dielne Škapovcov aj ich originálne výrobky.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Unikátni seredskí podnikatelia: Výtvory z maliarskej dielne putovali po svete
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM