Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali sa rokovalo o doprave: Pomôcť môžu aj občania vyplnením dotazníka, FOTO

Dopravu v Šali v súčasnosti definuje hustá premávka, tranzit, vedúci cez celé mesto aj chýbajúci obchvat. Mesto podniká kroky k zlepšeniu nepriaznivej situácie a ponúka možnosť aktívne ju vylepšiť.

Ilustračný obrázok k článku V Šali sa rokovalo o doprave: Pomôcť môžu aj občania vyplnením dotazníka, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Šaľanom sa v týchto dňoch naskytá výnimočná príležitosť, povedať svoj názor na dopravnú situáciu v meste. Keďže sa už nejaký čas spracúva strategický dokument mesta Šaľa-Dopravný generel, potrebné sú aj názory občanov. Tie by mali priniesť výsledky, ktoré pomôžu k postupnému zlepšeniu dopravy v meste.

Pracovné stretnutie

V Mestskom úrade v Šali sa 29. mája 2019 k tejto téme konalo pracovné stretnutie primátora Mesta Šaľa Jozefa Belického, viceprimátora Róberta Tölgyesiho, prednostky MsÚ Jany Nitrayovej, vedúceho oddelenia Stratégie a komunálnych činností na MsÚ Šaľa Františka Čibrika a dopravného inžiniera Tibora Schlossera. Najbližším cieľom bude aktívne zapojenie verejnosti k získaniu potrebných informácií.

Anketový prieskum

Vo všeobecnosti prebieha spracovanie Dopravného generelu v Šali, ktorý sa skladá z viacerých častí. Aby sme mohli predpovedať, ako sa mesto môže rozvíjať, potrebujeme urobiť prognózu. Na to potrebujeme mať k dispozícii vykonaných viacero druhov dopravných prieskumov, ktoré sa vykonali v minulom roku. V súčasnosti nám chýba ten najdôležitejší-anketový dopravno-sociologický prieskum, ktorý hovorí o tom, ako sa ľudia správajú počas bežného pracovného dňa,“ uviedol dopravný inžinier Tibor Schlosser.

Anketový lístok poskytne údaje spracované anonymne. Poukážu najmä na to, koľko ciest Šaľan, starší ako 6 rokov, absolvuje počas dňa od rána do večera, teda, akým spôsobom sa po meste pohybuje, ak sa vyberie do školy, práce, k lekárovi, do obchodu či za zábavou. Každý jeden vyplnený lístok je veľmi dôležitý a pomôže k získaniu informácií o tom, ako často idú občania mesta peši, alebo automobilom, bicyklom alebo ako využívajú verejnú dopravu.

Dôležité info

Aj na základe podkladov z anonymne vyplnených dotazníkov získa mesto Šaľa opäť ďalšie možnosti, ako sa rozvíjať. Keďže naše mesto je členom Smart Cities, podľa dopravného inžiniera, s detailne vypracovaným Dopravným generelom sa budú ešte ľahšie získavať eurodotácie na dôležité projekty.

Rôznou cestou

Ako uviedol primátor mesta Šaľa Jozef Belický, v Šali sa už nedá hýbať a tak mesto využíva možnosť osloviť priamo občanov. Primátor na stretnutí upresnil, ako sa ľudia dostanú k anketovým lístkom: „Anketové lístky distribuujeme v týchto dňoch, tak aby sme oslovili čo najširší okruh občanov. Budú sa distribuovať prostredníctvom internetu a myslím si, že ich poskytneme aj cez subjekty, ktoré mesto spravuje, kde sa môžu zapojiť rodičia, zamestnanci, využijeme každú možnosť, ktorú mesto má.“

Pred pár dňami bola do užívania odovzdaná cyklotrasa, čo je tiež ďalší spôsob, ako sa dopraviť z domu za zamestnaním. Primátor Jozef Belický sa dokončenému dielu teší, avšak, ako uviedol, mesto pokračuje ďalej a v pláne je budovanie ďalších cyklotrás a riešenie dopravy v meste. K tomu však bude potrebná zase ďalšia infraštruktúra. „Na vytvorenie infraštruktúry budeme potrebovať prostriedky a o tie prostriedky sa budú môcť v rámci projektov, napríklad Smart Cities, uchádzať len tí, ktorí sú koncepčne pripravení a majú spracované materiály, tak aby bola jasná vízia do budúcnosti,“ dodal šaliansky primátor.

Vyplňte anketu

Analytická časť Dopravného generelu by, podľa predpokladov, mala byť dokončená tento rok. Výstupy z neho sa budú podľa slov primátora Jozefa Belického uplatňovať a zavádzať do praxe postupne. V súčasnosti je absolútnou prioritou mesta, aby každý občan Šale vyplnil anketový lístok, doručil ho radnici a pomohol k získaniu informácií, ktoré by mali výrazne zlepšiť dopravnú situáciu.

V Šali rokovali o doprave: Občania môžu vyplniť dotazník, FOTO
8
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM