Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianski poslanci schvaľovali poplatky: Sociálne služby stúpli pre nárast cien

Novým zákonom, ktoré sa dostávajú do platnosti, je nutné sa prispôsobiť. Najnovšie sa opäť na stoly šalianskych poslancov dostal nový návrh.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski poslanci schvaľovali poplatky: Sociálne služby stúpli pre nárast cien
Foto: Zlatica Gregorová

Po novembrovom schválení navýšenia súm v Domove dôchodcov v Šali, bolo potrebné opäť pristúpiť k ich aktualizácii. K zmenám vo Všeobecne záväznom nariadení z novembra 2018 dôjde v časti platenia za sociálne služby.

Ako na marcovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva informoval riaditeľ Organizácie sociálnej starostlivosti Ľubor Gáll, ide o to, že zaznamenávajú výrazný nárast financií, ktorými musia uhrádzať energie, potraviny apod. Príčinou sú vyššie ceny ako aj rastúce náklady na mzdy a odvody zamestnancov, ktorí poskytujú sociálne služby v našom meste.

Nárast cien

Riaditeľ Gáll informoval, že nejde o prirodzený dopad sociálnych služieb, ale do zvýšenia poplatkov je premietnutý nárast cien, ku ktorému prišlo. Okrem zvyšovania platov musia pracovníci sociálnych zariadení počítať aj s novinkou a tou je zamestnanecký príspevok na rekreáciu.

Ako Ľubor Gáll uviedol spolu s riaditeľkou Domova dôchodcov Šaľa Jankou Hušvétyovou v Dôvodovej správe k návrhu, „dôsledkom zmien vonkajších ekonomických podmienok je výrazný nárast ekonomicky oprávnených nákladov vynakladaných verejnými poskytovateľmi na prevádzku sociálnych služieb. Keďže rozpočtové zdroje mesta sú na rok 2019 prerozdelené a vyčerpané, bolo nutné pristúpiť k diferencovanému zvýšeniu miery zainteresovanosti prijímateľov nárastom ich finančného príspevku na krytie nákladov jednotlivých druhov sociálnych služieb.“

Klienti si tak za sociálne služby budú musieť priplatiť, rovnako aj za využívanie služieb jedálne. Úhrada za donášku jedného obeda sa z pôvodných 0,45 eur zvýši na 0,60 eur. Výšku úhrady za opatrovateľskú službu podľa navrhovateľov nemožno presne určiť, pretože každý klient je posudzovaný individuálne. Navrhované sumy poslanci jednoznačne schválili.

Nové poplatky

Domov sociálnych služieb a detské jasle (desiata, obed, olovrant) – nárast poplatkov je od 0,30 eur.

Denná úhrada za sociálnu službu v detských jasliach je zvýšená o 3,80 eur.

Poplatky za Opatrovateľskú službu narastú od 0,20 eur do 1,60 eur.

Denná úhrada služieb nocľahárne a útulku bude zvýšená o 0,20 eur.

Poplatky v Zariadení pre seniorov OSS stúpnu o 1,70 eur podľa stupňa odkázanosti.

Celodenné stravovanie v zariadení pre seniorov OSS sa zvýši o 0,30 eur.

V Zariadení opatrovateľskej služby stúpnu poplatky od 1,30 do 1,40 eur podľa stupňa odkázanosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM