Zlatica Gregorová Samospráva

Sociálne zariadenie potrebuje financie: Pomôže im hornokráľovská samospráva?

Občianske združenie Monika poskytuje sociálne služby aj obyvateľom nášho okresu. Svoje zariadenie má v Cabaji – Čápore aj v Poliklinike Duslo, a.s. .

Ilustračný obrázok k článku Sociálne zariadenie potrebuje financie: Pomôže im hornokráľovská samospráva?
Foto: Zlatica Gregorová

Teraz však hrozí, že zariadenie viac neposkytne služby občanom Hornej Kráľovej. V hre sú aj šalianske obce.

Občianske združenie Monika od roku 2014 poskytuje svojim klientom i opatrovateľskú aj terénnu sociálnu službu, okrem iných i v Močenku, Hornej Kráľovej a v Hájskom. Od roku 2016 vykonávajú tieto služby aj v priestoroch dusláckej polikliniky. Ubytovacia kapacita seniorov je 30 miest. Nedávno poslanci v Hornej Kráľovej rokovali o žiadosti dofinancovania prevádzkových nákladov opatrovateľskej služby, ktorá sa im nedávno dostala na rokovací stôl.

Tri možnosti

Keďže aj občania tejto obce tvoria v zariadení časť klientely, štatutárka Helena Šuvadová sa na obec obrátila s tým, aby pomohli s financovaním nákladov. Ako podľa zverejnených informácií štatutárka OZ Monika podotkla, v zariadení sú vďaka projektu aj tri rodiny z Hornej Kráľovej. Helena Šuvadová poslancom miestnej samosprávy navrhla možnosti spolupráce. Buď obec bude v projekte pokračovať alebo využije vlastné zdroje a zamestná vlastných zamestnancov obce. Možnosťou je aj spolupráca s OZ Monika.

Prišli o časť príjmu

Štát mal začiatkom tohto roka znížiť príjem financií na občianske združenia o 50%. Tento deficit značne okliešti chod zariadenia. Štatutárka OZ Monika na rokovaní, podľa zverejnených informácií uviedla, že by prioritne potrebovala „finančne zabezpečiť chod opatrovateľskej služby aj chod zariadenia s dennou formou pobytu, aby sa tieto zariadenia nemuseli zrušiť, pretože ich zrušením by trpeli občania, ktorí ich pomoc potrebujú.“ Čo sa týka pobytu v dennom stacionári, klienti si pobyt financujú sami, alebo im dopomôžu rodinní príslušníci, alebo aj VÚC.

Obci Horná Kráľová by vyplatením požadovanej sumy pribl. 12 000 eur urobila škrt cez rozpočet a to doslovne. Návrhy rozpočtu totiž obec zostavuje ku koncu roka, tak sa stalo i v roku 2017. Obec tak podľa vyjadrení starostu Emila Rábeka a poslancov s touto situáciou nepočítala.

Najlepšie riešenie

Ako uvádza rokovacia zápisnica, hornokráľovskí poslanci si najprv potrebujú ozrejmiť svoje povinnosti a možnosti, ako budú postupovať v tejto veci. Na jednej strane je žiadosť o vyplatenie istej sumy peňazí, na druhej strane OZ Monika nevykonáva svoju činnosť v obci, zato však poskytuje svoje služby aj Hornokraľovanom. Tí by onedlho mohli skončiť bez opatrovateľskej služby. Prítomní sa nakoniec uzniesli na tom, že ak občania tieto služby využívajú, je potrebné dobre zvážiť možnosť opatrovateľskej a sociálnej služby a žiadosťou sa budú zaoberať. Ak bude potrebné, zvolajú aj mimoriadne zastupiteľstvo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM