Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali rokovali o navýšení: Poplatky za sociálne služby mierne stúpnu

Oblasť sociálnych služieb v mestách i dedinách býva stredobodom záujmu samospráv. Obzvlášť seniori potrebujú zvýšenú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku V Šali rokovali o navýšení: Poplatky za sociálne služby mierne stúpnu
Foto: Zlatica Gregorová

Starší občania, ktorí sa už o seba nevládzu postarať, bývajú často klientami Domovov dôchodcov. Tam sú pod dohľadom personálu a najmä v spoločnosti, ktorá im často doma chýba. Celkový pobyt seniora aj s opaterou je zohľadnený v poplatku. S avizovaným zvýšením miezd sociálnych pracovníkov ho však bude potrebné navýšiť.

Návrh na zvýšenie

O tomto návrhu rokovali šalianski poslanci. Trojročná prevádzka zariadenia pre seniorov mala stanovené prevádzkové náklady. Tento rok mesto Domovu dôchodcov poskytlo 60 000 eur, čo však v budúcnosti nebude stačiť. Návrhom riaditeľky zariadenia Janky Hušvétyovej je navýšenie cien za poskytované sociálne služby z mestského rozpočtu alebo z úhrad za sociálne služby od prijímateľa sociálnej služby.

Odkázaní na pomoc

Riaditeľka Domova dôchodcov Janka Hušvétyová informovala na novembrovom zastupiteľstve: „Od februára 2017 je kapacita zariadenia sústavne naplnená v počte 80 klientov. Z tohto počtu máme 10 klientov ležiacich, ktorých treba kŕmiť, polohovať, kúpať a pomáhať pri všetkých úkonoch sebaobsluhy; 22 klientov plne odkázaných na invalidný vozík, 26 klientov používa pri chôdzi kompenzačné pomôcky ako sú rolátory, chodúliky a barle. Prevažná časť klientov je odkázaná vo väčšine úkonov sebaobsluhy na ošetrujúci personál. V rámci poskytovania tejto služby je klientom zabezpečované lekárske vyšetrenie aj so sprievodom.“

K téme sa prihlásila viceprimátorka mesta Šaľa Danica Lehocká, ktorá k návrhu uviedla: “Domov dôchodcov dnes poskytuje domov pre 80 ľudí a na čakačke je ďalších 90 ľudí. Ak chceme udržať kvalitný personál a poskytovať kvalitné služby a ak chceme, aby sa naše babičky a deduškovia mali dobre, treba im poskytovať podporné aktivity, samozrejme kvalitnú stravu a opateru, to všetko znamená určité náklady.“

Návrh schválili

Podľa stupňa odkázanosti IV. by sa poplatok mal navýšiť z pôvodných 0,90 eur na 1,90 eur. Stupeň odkázanosti V. by z pôvodnej sumy 1,10 eur vzrástol na 2,10 eur a VI. stupeň odkázanosti klienta by po schválení zvýšili z 1,30 eur na 2,30 eur. Poslanci sa uzniesli na tom, že navrhované zvýšenie poplatku klientov je mierne a preto s ním všetkých 18 prítomných poslancov súhlasilo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM