Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľania idú s dobou: Radnica sa bude uchádzať o dotáciu na nabíjaciu stanicu

S modernou dobou prichádzajú aj novinky, ktoré by mali zľahčiť náš život. Do popredia ide EKO a všetko s ním spojené.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania idú s dobou: Radnica sa bude uchádzať o dotáciu na nabíjaciu stanicu
Foto: Zlatica Gregorová

Ľudia sa čoraz viac správajú zodpovedne k životnému prostrediu a prispôsobujú sa modernému trendu.

Okrem EKO výrobkov, slúžiacich v bežnej domácnosti či práci, sa v našej krajine rozmáha doprava, ktorá nezaťaží okolie smogom z výfukov. Aj v Šali máme dopravné prostriedky na báze elektriny. Využívajú ich mestskí policajti, občania aj šalianska radnica. Špeciálne autá i elektrobus stačí jednoducho nabiť v príslušnej stanici.

Do 1. októbra

K využívaniu elektrodopravy chce pomôcť aj Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. To 1. júla 2019 zverejnilo Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu budovania verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Ako informuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), do 1. októbra 2019 možno požiadať o finančnú dotáciu. Najmenej možno získať 2500 eur a najviac 5000 eur. Poskytovateľom dotácie je Ministerstvo hospodárstva SR.

„Cieľom pomoci, poskytovanej podľa tejto výzvy, je podpora rozvoja elektromobility v Slovenskej republike formou rozvoja nabíjacej infraštruktúry,“ uvádza SIEA.

Keďže po Šali sa už nejaký čas premávajú elektromobily aj elektrobus, zaujímalo nás, či sa aj radnica zapojila do výzvy.

Zapoja sa

„Mesto Šaľa sa do výzvy na kúpu nabíjacích staníc na elektromobily zapojí. Keďže aktuálne vlastní elektromobil, ktorý slúži pre potreby referentov mestského úradu, ktorí svoju prácu často vykonávajú aj mimo kancelárií, v teréne, tak sa jedna nabíjačka nachádza v budove mestského úradu. K dispozícii je ale aj nabíjačka v mestskej časti Veča, keďže mestská polícia používa 2 elektromobily,“ povedala nám Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Ako dodala hovorkyňa, mesto rozhodne podporuje ekologickejší spôsob dopravy a preto považuje za dôležité zriadenie ďalšej nabíjacej stanice.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM