Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica sa pýši novinkou: Úradníci pofrčia na elektromobile, FOTO

Koncom roka 2018 šalianska radnica zverejnila, že rozšíri svoj vozový park. Auto bude prispievať k čistému životnému prostrediu a splní svoj účel.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica sa pýši novinkou: Úradníci pofrčia na elektromobile, FOTO
15
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Novinku na štyroch kolesách budú využívať pracovníci šalianskeho úradu, ktorí na ňom vybehnú za vybavovačkami do terénu.

Elektromobil

Mestu ku kúpe ekoauta Nissan Leaf dopomohla dotácia z Environmentálneho fondu a to čiastkou 30 000 eur. Sumu 1500 eur ako 5% – né spolufinancovanie zaplatí mesto z vlastného rozpočtu. V Šali dopravné prostriedky na elektropohon nie sú novinkou. Elektromobily využívajú aj mestskí policajti. Nové mestské auto s nápisom na kapote Sme smart priviezli priamo pred šaliansku radnicu v posledný januárový týždeň. Kľúče od neho prevzala prednostka MsÚ Šaľa Jana Nitrayová.

EKO doprava

„Už pri kúpe elektromobilov pre políciu sme chceli byť príkladom, aj používanie elektromobilu prispeje k zlepšeniu životného prostredia. Pokračovali sme ekologickým elektrobusom mestskej hromadnej dopravy. Teraz sme získali grant z envirofondu na kúpu takéhoto elektromobilu,“ priblížil primátor Šale Jozef Belický.

Keďže elektromobil má moderný pohon a nenavštívi klasickú čerpaciu stanicu, potrebuje sa pred jazdou poriadne nabiť. Podľa vyjadrenia hovorkyne Mesta Šaľa Eriky Kollerovej, mesto z vlastného rozpočtu prikúpi na tento účel nabíjačku, ktorá bude v budove mestského úradu. Ďalšia je aj v mestskej časti Veča. Tú využívajú mestskí policajti a je vhodná aj pre úradnícke auto.

70 kilometrov

Podľa Vladimíra Hausa z dodávateľskej spoločnosti, ktorý auto odovzdal, je jazda elektromobilom vhodná na krátke trasy, ideálne v rámci mesta. „To je presne poslanie elektromobilov, kde by malo slúžiť. Podľa štatistík, ktoré máme, ľudia na elektromobiloch nenajazdia viac ako 70 kilometrov denne a na to je to auto ako stvorené,“ dodáva Vladimír Haus.

Šalianska radnica sa pýši novinkou: Úradníci pofrčia na elektromobile, FOTO
15
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM