Zlatica Gregorová Iné športy

Naši voltižéri to súperom zase natreli: Ejfél Pluto pobláznil Rusov, FOTO

Členovia z našich klubov sa v prvý júnový víkend zúčastnili Medzinárodnej súťaže v Česku. Napriek veľkým finančným výdavkom vycestovali a uspeli.

Ilustračný obrázok k článku Naši voltižéri to súperom zase natreli: Ejfél Pluto pobláznil Rusov, FOTO
Zdroj: archív OZ Farao

Medzinárodná súťaž sa konala vo Frenštáte pod Radhoštěm. Naši volitžéri z Lángovho dvora Trnovec nad Váhom, z JK Rusty Šaľa a SOUP Šaľa vycestovali do susedného Česka. Atmosféru podujatia nám priblížila trénerka Vladimíra Lenčéšová.

Malá výprava

Vyrážali sme v mini výprave ja, ako trénerka, lonžérka,matka a šoférka  Emky Dudonovej, s nami išlo želiezko v ohni Emka Sýkorová a malú výpravu dopĺňal len jeden malý koník Ejfél Pluto. Pri odchode nám mamičky z klubu priali pekne umiestnenie a možno aj nejakú medailu, kedy som ich hneď zahriakla, že o medaile na medzinárodnom preteku s účasťou 9 krajín taký malý klub ani nemôže snívať. Cestu sme zvládli dobre aj ako vždy čisto zvládnutú prísnu veterinárnu prehliadku koní. Okrem prvotnej veterinárnej prehliadky bol Pluto podrobený počas preteku dopingovej FEI kontrole a odoberali mu krv a moč. Plutík spolupracoval s veterinármi na výbornú,“ opísala atmosféru na preteku trénerka Vladimíra Lenčéšová.

Najlepší Nadir

Ako sme sa dozvedeli, Emka Dudonová sa po povinnej zostave umiestnila na 2. priečke, už i preto, že sa jej vydarila veľmi čistá a technicky správna zostava. Jej klubová parťáčka Emka Sýkorová získala 6.miesto v kategórii 2*. Jozefíne Baloghovej zo šalianskej SOUP sa ušlo 10.miesto. Šalianskej skupine na koni Nadir s lonžérkou Janou Majdlenovou sa podarilo získať 4.miesto.„Dvojica z klubu TJ SLAVIA SOUP SALA Jozefina Baloghová + Lea Hakszer na koni Nadir s lonžérkou Janou Majdlenovou získali v kategórii dvojíc CVI J1* 2.miesto a kôň Nadir bol najlepší kôň pretekov v kategórii dvojíc,“ informovala nás predsedkyňa TJ SLAVIA SOUP ŠAĽA Jana Majdlenová.

Preteky pokračovali aj na druhý deň. I keď nervozita stúpala do výšin, naši voltižéri sa ničoho nebáli. Obe súťažiace Emky aj s ich Plutom sa opäť poriadne pripravovali.

Všetci uspeli

Po absolvovaní druhého kola a spočítaní výsledkov zistili, že Emka Dudonová postúpila na prvú priečku a to i napriek tomu, že tento pretek bol jej premiérou na medzinárodnom poli. Takže Ema prišla a zvíťazila. Emka Sýkorová v kategorii 2* urobila malú chybičku, za ktorú ju penalizovali a klesla na celkové 8. miesto. Jojka Baloghová poskočila na pekné 5.miesto a ďalšia šalianska reprezentantka Ramona Strhlíková obsadila 17.priečku.

Kôň Ejfél Pluto dokáže zázraky nielen so šalianskymi voltižérmi, ale už si ho požičiavajú aj ruskí súťažiaci. „Máme fantastického koňa Ejfél Pluta, ktorého si minulý rok požičalo na medzinárodné preteky dievčatko z Ruska, nakoľko jej kôň neprešiel prísnou veterinárnou kontrolou. Chýr o kvalitách nášho koníka sa rozniesol po celom Rusku a pred sezónou nás oslovila Ruská federácia a zajednala si zapožičanie Plutíka na všetky medzinárodné preteky v tomto roku,“ povedala nám Vladimíra Lenčéšová.

Cukor za odmenu

Ako dodala, ruskí voltižéri bol s Plutom nadmieru spokojní a z vďaky za to, že na ňom mohli jazdiť, ho obdarovali kilami cukru. Zaujímavé bolo, že Ejfél Pluto nemal najmenší problém s nosením cudzích detí na svojom chrbte, dokonca im umožnil obsadiť prvé, tretie a pätnáste miesto.

Ako Vladimíra Lenčéšová na záver skonštatovala, „odchádzali sme nadmieru spokojní s tromi medailami na krku. Ďalší víkend nás čaká slovenský pretek v Lehniciach a v dňoch 14 – 17.6. opäť medzinárodný pretek s účasťou 13 krajín v krásnom areály Rozálky v Pezinku.“

Naši voltižéri to súperom zase natreli: Ejfél Pluto pobláznil Rusov, FOTO
6
Galéria
Zdroj: archív OZ Farao
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM