Zlatica Gregorová Samospráva

Historický kríž v Šali ohrozovali topole: Premiestnia ho k Domu smútku, FOTO

V augustové dopoludnie sa pozornosť vedenia mesta Šaľa uprela na mestský cintorín. Zišli sa tu aj odborníci v oblasti kultúrnych pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Historický kríž v Šali ohrozovali topole: Premiestnia ho k Domu smútku, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Dôležitý moment si nenechal ujsť šaliansky primátor Jozef Belický, poslanec MsZ v Šali Július Morávek a architekt Imrich Pleidel.

O 5 minút 12

Hlavným dôvodom návštevy bolo zosadenie kríža, ktorý bol umiestnený medzi dvoma vysokými topoľmi a z hľadiska bezpečnosti to už nebolo, ako má byť. To, že s krížom niečo nie je v poriadku si pred rokmi všimol mestský poslanec a bývalý primátor Šale Július Morávek. Záležalo mu totiž na tom, aby sa pamiatka nepoškodila ešte viac vplyvom poveternostných vplyvov. Tie by topole mohli dať do nekontrolovateľného pohybu a tak bolo potrebné ju čím skôr premiestniť. Prítomní sa zhodli, že išlo o zásah doslova „o päť minút dvanásť.“ Čiže ho odborníci stihli včas zachrániť.

Na inom mieste

Július Morávek prezradil, že kríž bol zhotovený na Pamiatku zosnulých a na cintorín umiestnený v máji 1828. „Je to len kópia kríža, ktorý bol postavený viac ako 100 rokov predtým pri kostole. Súviselo to s tým, že pri kostole sa pochovávalo, Dekrétom Jozefa II. bolo zakázané pochovávať v kostoloch a začali vznikať mestské cintoríny,“prez­radil Július Morávek. Kríž je pamiatkou tým, ktorí na mestskom cintoríne boli od 18. storočia pochovaní. „Osobne som rád, že sa prikročilo k rekonštrukcii a obnove tejto pamiatky, s tým, že na Sviatok všetkých svätých a Pamiatke zosnulých, by sme mohli vysvätiť kríž na novom mieste,“ dodal Július Morávek.

„Premiestnenie kríža v cintoríne v Šali je výsledkom žiadosti občanov a výsledkom interpelácie poslanca mestského zastupiteľstva pána Morávka, vzhľadom na to, že ten kríž strácal stabilitu. Stabilitu strácal preto, že vedľa neho sa nachádzajú dva čierne topole, ktorých vek sa odhaduje na 50 – 60 rokov a koreňová sústava narušila základ kríža,“ priblížil primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

Spolu so synom

Šaliansky architekt Imrich Pleidel k premiestneniu kríža podal pomocnú ruku spolu so synom, reštaurátorom a navrhol aj nové umiestnenie. „Myslím, že došlo k veľmi dobrému konsenzu na novej polohe pri Dome smútku, kde to bude pokojné miesto, veľmi dôstojné,“ uviedol Imrich Pleidel. Ako architekt dodal, kríž dostane poriadnu statiku, nové dlažby, ktoré sú použité v meste a taktiež tu bude mobiliár, ktorý tu patrí a opäť v mestskom štýle. Bude tam aj malá ohrádka, aby ľudia nekládli sviečky ku krížu, ale na príslušné miesto.

Chránený

Všetky práce na premiestnení pamiatky hradí mesto. Stáť by ho to malo 21-tisíc eur. Kríž po zreštaurovaní následne premiestnia k Domu smútku, kde bude aj čiastočne chránený. Ako primátor Jozef Belický podotkol, je rád, že kríž z prvej polovice 19. storočia sa zachová. Na nové miesto by ho mali umiestniť približne v októbri tohto roka.

Historický kríž v Šali ohrozovali topole: Premiestnia ho k Domu smútku, FOTO
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Zo salianskeho cintorina odstranili ohrozeny kriz #historia #sala #pamiatky #sala24

A post shared by Šaľa24 (@sala.dnes24.sk) on

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM