Zlatica Gregorová Rôzne

Plánujú širšie využitie šalianskeho kaštieľa: Mal by sa stať majetkom mesta

Historická pamiatka v meste Šaľa je výnimočným úkazom. Spomedzi šalianskych pamiatok patrí k tým najzaujímavejším.

Ilustračný obrázok k článku Plánujú širšie využitie šalianskeho kaštieľa: Mal by sa stať majetkom mesta
Foto: Zlatica Gregorová

Rozsiahly komplex budov dýcha dávnou históriou. V súčasnosti patrí pod štátnu správu. Onedlho sa to však možno zmení a bude patriť mestu Šaľa.

Renesančný kaštieľ pochádza zo 16 .- 17. storočia. Podobne, ako v neďalekej Šintave i tento objekt stojí na mieste bývalého vodného hradu. I ten šaliansky bol neskôr prestavaný na opevnenie proti tureckým vpádom. Hovorí sa, že je kópiou renesančného zámku rodu Thurzovcov v Bytči.

„Prvé údaje o opevnenom objekte v Šali máme z roku 1297, v listine kráľa Ondreja. Touto listinou udelil kráľ donáciu Abrahámovi Rufusovi z Galanty. V listine sa uvádza, že Albert, rakúsky princ, ktorý chcel získať uhorský trón, obsadil kláštory v Šali a v Diakovciach a prebudoval ich na pevnosť. Abrahám Rúfus tieto lokality získal späť a odovzdal ich pôvodným majiteľom, teda Diakovce Pannonhalmskému kláštoru a Šaľu turčianskemu  pre­poštstvu,“ uvádza sa na stránke ministerstva vnútra SR.

V renesančnom kaštieli v súčasnosti sídli Štátny archív Nitra, pracovisko Šaľa. Podľa najnovších informácií by sa mohol stať majetkom mesta Šaľa. Spolu s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim na nedávnu návštevu nášho mesta zavítala i štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková. Na tlačovej konferencii informovala i o tom, že renesančný kaštieľ by v budúcnosti mohol prejsť do majetku mesta Šaľa. Podľa jej slov by sa mohol ešte viac využívať pri mestských podujatiach, či rôznych oslavách.

V nedávnych rokoch ožil i amfiteáter, ktorý sa už využíva na premietanie filmov, či hudobné vystúpenia. Spolu s kaštieľom by tak tvorili originálne reprezentačné priestory so širokými možnosťami využitia, akých v okolí nie je veľa. Už v nedeľu 12. februára 2017 môžete zájsť do renesančného kaštieľa na prednášku Popoludnie v kaštieli „O našich mostoch a ľuďoch“. Prednáška sa začne o 14.00 hod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM