Rôzne

Orechy v kútoch a zdravie z jabĺčka: Poznáte vianočné zvyky z Nitrianskeho kraja?

Snáď každá jedna domácnosť dodržiava nejaké vianočné zvyky, bez ktorých si už sviatky nevie ani predstaviť. Viaceré z nich sa zachovali naprieč generáciami.

Ilustračný obrázok k článku Orechy v kútoch a zdravie z jabĺčka: Poznáte vianočné zvyky z Nitrianskeho kraja?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Obdobie Vianoc a Nového roka bolo v mestách a obciach Nitrianskeho kraja podobne ako na celom Slovensku spojené s množstvom zvykov a obyčají, z ktorých niektoré podľa odborníkov pochádzajú ešte z dávnych pohanských čias a sú staré niekoľko storočí. Väčšina zo zvykov a povier mala ľuďom zabezpečiť zdravie, majetok a rodinnú pohodu po celý nasledujúci rok.

Hádzanie orechov

Odborníci hovoria, že ešte zo starých pohanských čias pochádza zvyk, podľa ktorého gazdiná tesne pred večerou vhodila do všetkých štyroch kútov izby orechy, ktoré mali predstavovať symbolickú večeru pre duše zomrelých.

V priebehu storočí sa význam tohto zvyku zmenil a podobne ako iné obyčaje mali aj orechy v kútoch zabezpečiť prosperitu a zdravie členov domácnosti.

„Gazda pri hádzaní orechov hovoril: ‚Milé moje kúty, nemám vás čím obdariť, preto prijmite tieto orechy.‘ Po týchto slovách vhodil do každého kúta miestnosti orech ako symbol zdravia,“ uviedla folkloristka Miroslava Zaujcová.

Ako dodala, okrem orechov nesmeli pri štedrovečernom stole chýbať ani cesnak, cibuľa. Zrná rôznych plodín sa vkladali pod obrus. Do slameného košíčka na stole sa zasa vkladali jabĺčka, ktoré boli symbolom rodiny.

Aké ďalšie zvyky a tradície sa dodržiavali v Nitrianskom kraji? Dozviete sa to na druhej strane!

Ktorú z uvedených tradícií dodržiavate?

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM