Zlatica Gregorová Rôzne

FOTO, Májovky zo Šale zbierajú odpad: Ukážu aj dospelákom, ako na to

Deti z Materskej školy 8. mája majú okrem zábavy naporúdzi aj množstvo záujmových činností. Starajú sa im o ne učiteľky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, Májovky zo Šale zbierajú odpad: Ukážu aj dospelákom, ako na to
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Okrem toho, že sa táto šalianska škôlka zapája do mestských aktivít, deti nezaháľajú a aj tento rok sa zapojili do kampane Do práce na bicykli. Vlani vyhrali ocenenia a kvôli radosti z pohybu aj súťaženiu budú do svojej materskej školy dochádzať na kolesových tátošoch opäť. Malé májovky sa však v týchto dňoch zapájajú aj do ekologických aktivít. Kvôli triedeniu odpadu získali od mesta aj veľké kontajnery, kam vysýpajú odpad zo škôlky. Menšie smetiaky majú aj v šatniach či triedach a separovať môžu aj rodičia. Po naplnení im nádoby vyvezú.

Od podlahy

Téma odpadu nie je v Šali neznáma. Dlhodobý problém riešia pracovníci radnice aj samotní občania. Pomoc sa vždy nájde. Každý si však musí sám vstúpiť do svedomia a pochopiť dôležitosť ochrany životného prostredia. V šalianskej škôlke na to idú takpovediac od podlahy. Teda od najmenších detí, ktorým vštepujú lásku k prírode aj to, ako ju chrániť.

V apríli tohto roka prišla medzi učiteľky pracovníčka Mestského úradu v Šali Edita Haládiková, aby ich prišla usmerniť v oblasti separovania odpadu. Pedagogičky potom deťom odovzdali teoretické poznatky, ako bojovať s poletujúcimi papiermi a ďalším neporiadkom. Vo štvrtok 25. apríla 2019 sa už prešlo od slov k činom. Decká vybehli na dvor, kde ich čakala pohroma. To len krásne upravenú a dokonale čistú záhradu MŠ 8. mája v Šali učiteľky náročky a na chvíľku zaplavili odpadom, aby si deti mohli overiť získané vedomosti v praxi.

Sú vzorom

Deti sa s radosťou sa pustili do zberu a zaspievali si aj pesničku o odpade a usmiatom smetiarovi. Dozvedeli sa aj o recyklácii, keď sa pristavili pri nádobách plných plechoviek a zistili, že sa z nich dá vyrobiť bicykel. Každá májovka potom odovzdala odpad tam, kam patrí, teda do malých smetných košov, ktoré majú na záhrade škôlky. Malá Mišelka nám povedala, že koše slúžia na triedenie odpadu a do modrého dala papier, do zeleného zase sklo a do žltého plasty. Borisko aj ostatné deti si hneď aj osvojili nové veci a viacerí z nich sa priznali, že doma už aj triedia odpad.

Riaditeľka MŠ 8. mája Žaneta Gužíková priblížila, že triedeniu odpadu sa venujú celoročne. Ako povedala: „V našej MŠ sme sa upriamili na separovanie a recykláciu smerom k deťom. Panie učiteľky túto tému rozoberali, táto téma je aktuálna v Šali, ale aj v iných mestách aj vo svete.“ Na stretnutiach sa dohodli, že začnú niečo reálne robiť na záchranu prírody, nielen o tom hovoriť, ale aj konať a zapojiť deti aj rodičov.

Aj v jedálni

Vedúca školskej jedálne Tatiana Tóthová potvrdila, že „aj kuchárky recyklujú a to do separačných nových košov. Separujeme o to lepšie. Venujeme sa tomu dlhšie a máme aj lepšie podmienky vďaka novému projektu. Myslím si, že je to veľmi dobré pre deti.“

Pozitívne

Aj úradníčkam sa počiny škôlky páčia. Vedúca Spoločného školského úradu (SŠÚ) Erika Velazquézová nášmu portálu prezradila, že tieto aktivity ich tešia. „Vnímame to veľmi pozitívne, naozaj sme radi, že už deti v tejto vekovej kategórii sa učia chrániť prírodu. Je to vlastne pre nich, je to naša budúcnosť, takže, čo si pripravíme, to budeme mať,“ dodala Erika Velazquézová a zároveň uviedla, že v Šali sa podobné činnosti konajú aj v základných školách, napríklad aj v rámci Environmentálnej výchovy.

FOTO, Májovky zo Šale zbierajú odpad: Ukážu aj dospelákom, ako na to
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM