Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianski škôlkari separujú: Zadovážili si farebné odpadové nádoby, FOTO

V našom meste je v poslednom čase zvýšený záujem o zber odpadu. Mesto nedávno zabezpečilo nové podzemné kontajnery a fungujú aj zberné dvory.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski škôlkari separujú: Zadovážili si farebné odpadové nádoby, FOTO
9
Galéria
Zdroj: MŠ 8. mája Šaľa

O vývoz komunálneho odpadu sa stará nitrianska spoločnosť, veľkoobjemný náklad môžete vyniesť na zberné dvory. Konajú sa aj sezónne vývozy zelene.

Čierne skládky

Aj v Šali sa však stáva, že občania založia čiernu skládku tam, kde sa im to práve najviac pozdáva. Myslia si, že to zrejme nikto nevidí. Tieto situácie potom riešia mestskí policajt dohovorom aj mastnou pokutou. Pretože odpad má svoje miesto a hádže sa do nádob na to určených a prírodu si jednoducho treba chrániť.

Odmalička

S osvetou ohľadom separovania odpadu začínajú v MŠ 8. mája v Šali už od najmenších detí. Učiteľky ich vedú k tomu, aby už v mladom veku vedeli, čo sa patrí a čo sa nesmie. Nedávno tam zorganizovali stretnutie, na ktorom dostali informácie práve učiteľky, ktoré ich odovzdajú svojim zverencom. „Ako správne triediť a možno ako k tomu motivovať drobcov škôlkárov, prišla povedať pani učiteľkám odborníčka z Mestského úradu v Šali. V triedach sú koše s farebným označením – modré na papier, žlté na plast a zelené na sklo. Deti sa tak od útleho veku učia, ktorý druh odpadu kam patrí,“ informovala náš portál hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Deti aj učiteľský zbor má kvôli správnej separácii odpadkov smetné koše s farebným rozlíšením. Škôlkári tak rýchlejšie pochopia, že týmto spôsobom pomáhajú chrániť životné prostredie. Nádoby majú umiestnené v priestoroch materskej školy a aj pred budovou.

Dostali kontajnery

Všetko samozrejme končí vo veľkých kontajneroch na separáty, o ktoré požiadala riaditeľka MŠ 8. mája Žaneta Gužíková referentku životného prostredia na MsÚ Šaľa Editu Haládikovú. Tá prišla v stredu 10. apríla 2019 popoludní učiteľkám ozrejmiť zmysel a zásady triedenia odpadu, aby tie vedeli drobcom čo najpresnejšie podať,“ doplnila Erika Kollerová.

Šalianski škôlkari separujú: Zadovážili si farebné odpadové nádoby, FOTO
9
Galéria
Zdroj: MŠ 8. mája Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM