Anton Hrachovský Rôzne

Diela nášho rodáka udivujú i za hranicami: Od jeho narodenia uplynulo 98 rokov

Jednou z najvýraznejších a najvýznamnejších osobností slovenského výtvarného umenia bol novozámocký rodák Ernest Zmeták. Pripomíname si 98 rokov od jeho narodenia.

Ilustračný obrázok k článku Diela nášho rodáka udivujú i za hranicami: Od jeho narodenia uplynulo 98 rokov
Zdroj: TASR

12. januára 1919 sa v Nových Zámkoch narodil významný slovenský maliar, grafik a ilustrátor Ernest Zmeták (na snímke). Zmeták bol príslušníkom generácie 1919 a zakladajúci členom Spolku umelcov a priateľov grafiky. V roku 1943 absolvoval štúdium na vysokej škole výtvarných umení v Budapešti. Neskôr pôsobil na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1949–1952) ako asistent Ľudovíta Fullu. Následne bol umelcom v slobodnom povolaní. Zomrel 13. mája 2004.

Na slovenskú výtvarnú scénu vstúpil spolu s výtvarníkmi nazývanými pokolenie druhej svetovej vojny. Jeho diela sa vyznačujú vyhraneným autorským štýlom, ktorý stavia na racionalizme, strohosti a vecnosti zobrazenia. V tvorbe sa venoval krajine a portrétu ale aj dekoratívnym prácam – napr. tympanónu Primaciálneho paláca v Bratislave.

Zmetákove monumentálne práce

Okrem maľby, kresby, ilustrácií a grafiky bol Zmeták i autorom monumentálnych prác v architektúre. Zaviedol techniku mozaiky, ktorú sám vykladal – napríklad kostol v Rabči či tympanón (plocha nad priečelím monumentálnych budov) na Primaciálnom paláci v Bratislave. Navrhol viacero gobelínov a vitráži. Absolvoval viacero študijných ciest do zahraničia, najčastejšie do Talianska, ktoré sa stalo jeho celoživotnou láskou a kde vytvoril veľa diel. Inšpiroval sa hlavne slovenskou ľudovou kultúrou.

Galéria nesie na pamiatku Zmetákove meno

Ernest Zmeták bol aj znalcom a zberateľom starého umenia. Svoju rozsiahlu zbierku vyše 2000 diel venoval štátnej galérii v rodných Nových Zámkoch. Rodné mesto sa mu poďakovalo cenou mesta Nové Zámky – in memoriam. Na XXIX. Bienále v Benátkach mu bola v roku 1958 udelená cena, v roku 1968 získal titul Zaslúžilého umelca. V roku 2004 mu za celoživotnú tvorivú činnosť a zásluhy o kultúrny rozvoj SR prezident Slovenskej republiky odovzdal Pribinov kríž I. triedy.

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch bola zriadená v roku 1979 na Zmetákov podnet, ktorý inicioval s manželkou Danicou Zmetákovou. Od roku 2004 sú v galérii sprístupnené dve stále výstavné expozície – Stála expozícia Lajosa Kassáka a Stála expozícia európskeho umenia 16.-20. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM